rolnik - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 23 maja 2014, 16:05

Pani napisała mi oświadczenie , ze zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego. Zapytałam się kto jest właścicielem tego gospodarstwa powiedziała, że ona jest właścicielem. Poprosiłam ją aby napisała mi to na oświadczenieu - napisała. W takiej sytuacji rozumien ze daje odmowe za wyrównanie i okres obecny tak ???
Dorota..

Napisano: 23 maja 2014, 18:58

ja nie rozumiem twojego toku rozumowania:) jesli zaprzestala prowadzenia gospodarstwa to czemu chcesz jej odmawiac? To ze jest wlascicielem gospodarstwa nie wyklucza tego, ze go nie prowadzi
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2014, 19:15

rolnik, gdy ubiega się o zasiłek ma napisać oświadczenie, ze zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego. Tylko tyle i aż tyle. Nie musi sie go wyzbywać, przekazywać czy wydzierżawiać. W całej ustawie tego nie znajdziesz.
Napisał oświadczenie, napisał. Czego wy jeszcze chcecie.
Mądrzejsi (?) od nas tę ustawę napisali i jak zwykle zrąbali ją do granic możliwości. Ale był czas przywyknąć.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 23 maja 2014, 19:20

"Dorota" dałaś się przez kogoś wpuścić w maliny . Ty wszystkiego co tu ,co niektórzy piszą , nie bierz na poważnie .
Najlepiej byłoby zapoznać się z ustawą .
niunia

Napisano: 26 maja 2014, 9:31

to co sprawdzamy czy os. która dziś składa wniosek na ZDO jest ubezpieczona w KUSIie? jest napisane że nie prowadzi gospodarstwa rolnego, ale w rozumieniu ustawy o ubezpiecz. społ rolników.
sabi

Napisano: 26 maja 2014, 9:42

Napisała oświadczenie . Napisała.
Nadgorliwość , jest niekiedy gorsza od faszyzmu .
Gość

Napisano: 26 maja 2014, 9:57

tez tak myślałam...., aż do szkolenia, mamy patrzeć na KRUS i co oznacza tam rolnik.
sabi

Napisano: 26 maja 2014, 10:25

To popatrz . Ja mam 30 ha ziemi. Sąsiad ma 1,1 ha . I ja i sąsiad jesteśmy rolnikami , z tą różnicą , że ja nie płacę ubezpieczenia w KRUS , a sąsiad i owszem . Ubezpieczenie w KRUS to jedno , a co ma ZDO do tego?
Powiedz , na jakiej podstawie, rolnik ma się wyrejestrować przed złożeniem wniosku o ZDO? Sprzedać gosp. rolne, wydzierżawić? Bzdura.
Gość

Napisano: 26 maja 2014, 10:29

https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/biulet ... B5004AFA18

,,Poseł Henryk Smolarz (PSL):
Nie podzielam obawy, że rolnicy będą traktowani w jakiś uprzywilejowany sposób.

Chciałbym państwu powiedzieć, że blisko 40% gruntów użytkowanych rolniczo nie jest dzisiaj w rękach osób, które są płatnikami składek do KRUS-u. Ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników zawiera taki rygor, że każdy, kto może pracować – a jednocześnie nawet nie musi być właścicielem gospodarstwa a małżonkiem kogoś, kto ma gospodarstwo albo też ma prawo do spadku w postaci gruntu, powiedzmy, po zmarłej cioci – w momencie, kiedy zrezygnuje z zatrudnienia, natychmiast stanie się rolnikiem i będzie podlegał obowiązkowi ubezpieczenia w KRUS-ie.

A więc, nie dotyczy to tylko i wyłącznie bezpośrednio samych rolników, ale także tych, którzy mogą mieć jedynie prawo do spadku w postaci jakiegoś gruntu. A zatem racjonalne wydaje się wprowadzenie takiej możliwości, gdyż przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym są tak restrykcyjne, że przymuszają do bycia ubezpieczonym w KRUS-ie z tytułu posiadania. Nie ma innej możliwości zaprzestania prowadzenia działalności rolniczej niż wyzbycie się gospodarstwa.

Niestety, jest to przykra dolegliwość. Gdyby tak było, gdyby były inne możliwości, nie wprowadzalibyśmy instytucji oświadczenia. Naturalne jest, że rodzic, który ma niepełnosprawne dziecko i sprawuje nad nim opiekę, nie wykonuje pracy w gospodarstwie.

Przypomnę tylko, że przywróciliśmy normalność w kilku innych obszarach. Mieliśmy sytuację, w której biorąc przykład...

Bardzo krótko: małżeństwo rolników – jedno z nich uległo wypadkowi i dostawało rentę okresową. Nie mogło pobrać renty wypadkowej w pełnej wysokości, ponieważ i rolnik, i małżonek rolnika musieli zaprzestać prowadzenia działalności rolniczej, czyli pozbyć się gospodarstwa albo, w tym przypadku, przynajmniej wydzierżawić na okres przekraczający dziesięć lat. A więc w trakcie cyklu produkcyjnego, nie wiem, przestać zbierać plony, przestać opiekować się zwierzętami, itd.

Zlikwidowaliśmy takie przepisy. Dzisiaj jeden z małżonków może prowadzić gospodarstwo a drugi może np. pobierać świadczenie rentowe. Logicznym wydaje się, że w konsekwencji tego jednemu z rodziców powinniśmy dać możliwość sprawowania opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem i pobierania świadczenia.

Nie będzie tutaj żadnej niesprawiedliwości.

Podam też przykład, ponieważ często ktoś podnosił (to zupełnie ostatnie zdanie), że nie pozostaje to w równości z osobą, która np. prowadzi działalność gospodarczą. Gdybym był taksówkarzem i zaprzestał prowadzenia działalności, mam prostą drogę do wyrejestrowania. Pani poseł też o tym mówiła. Jest to wszystko określone. Nikt mnie jednak nie zmusza do sprzedaży pojazdu. Kiedy będę miał ochotę, odwieszam działalność, zgłaszam ją, nadal jeżdżę taksówką i zarabiam. Chodzi tutaj o taką sytuację.

Naprawdę, nie będzie tutaj powodów do nadużyć w tejże sytuacji''.
Kati@

Napisano: 26 maja 2014, 10:46

No właśnie. To jeden z licznych argumentów przemawiających za nie wstawianiem dat. "Kati@" super.
mam56

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x