U mnie nawet jak ostateczne się stanie w XII/24 to cofam się do daty wydania czyli XI/24 i nie płacę XII/24. Bardzo mocno jednak zachęcam do złożenia odwołania bo z orzeczeniami WZONu to raczej większość jest zgodna, że są ostateczne w dniu wydania. Jak na razie Ci co mogli złożyć odwołania to składają. Mam już przypadek gdzie uchybiono termin, orzeczenie z 30.10.2024 r. ostateczne w XI/24 i będziemy wołać zwrot, tylko czasu teraz nie ma.karolina09 pisze: 17 gru 2024, 11:51u Was jak się przyjęło?Szarak pisze: 17 gru 2024, 11:41Ta decyzja należy do ciebie albo twojego kierownictwa. Nie ma jednoznacznego stanowiska. Jak pisałem wyżej jedni uznają że za XII/24 nie ma NP a drudzy będą wołać zwrot.karolina09 pisze: 17 gru 2024, 11:33 jeśli przedłużenie było do 30.04.2025r. A nowe orzeczenie wydane 20.11.2024r. o umiarkowanym i nie kwalifikuje się do ŚP. Ale teraz taka sytuacja: te orzeczenie odebrane dopiero dziś, i gdyby była wypłata za grudzień to wtedy żądać zwrotu?
Decyzja przyznająca śp do 31.03.2025 a nowe orzeczenie z lekkim stopniem niepełnosprawności
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Decyzja przyznająca śp do 31.03.2025 a nowe orzeczenie z lekkim stopniem niepełnosprawności
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, FA i ...
- Kontakt:
Re: Decyzja przyznająca śp do 31.03.2025 a nowe orzeczenie z lekkim stopniem niepełnosprawności
Ja zgadzam się z powyższym co napisał Szarak.
Orzeczenie jest ostateczne. Ja osobiście uważam, że świadczenia przyznane z przedłużenia przysługują DO DNIA wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia (zgodnie z literalnym zapisem w ustawie). Data wydania jest jedna, na orzeczeniu.
Większość (u nas tez - bo niestety
nie przekonałam reszty), ale się z tym nie zgadzam: bierzemy oświadczenie strony kiedy odebrała doliczamy czas (14 dni) na złożenie odwołania i dopiero od wtedy świadczenie nie przysługuje. I płacimy jeszcze za cały m-c (nie dzielimy na dni) tzn.do końca tego miesiąca w którym orzeczenie stało się ostateczne.
W ustawie nie pisze, że świadczenia przysługują do dnia kiedy kolejne orzeczenie stanie się ostateczne! Tylko wyraźnie pisze do DNIA WYDANIA kolejnego ostatecznego orzeczenia. Stoi osoba przede mną, trzyma w ręku ostateczne orzeczenie (nie odwoływała się) - dla mnie odpowiedz jest prosta: przysługują Pani świadczenia DO DNIA wydania tego orzeczenia
Orzeczenie jest ostateczne. Ja osobiście uważam, że świadczenia przyznane z przedłużenia przysługują DO DNIA wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia (zgodnie z literalnym zapisem w ustawie). Data wydania jest jedna, na orzeczeniu.
Większość (u nas tez - bo niestety

W ustawie nie pisze, że świadczenia przysługują do dnia kiedy kolejne orzeczenie stanie się ostateczne! Tylko wyraźnie pisze do DNIA WYDANIA kolejnego ostatecznego orzeczenia. Stoi osoba przede mną, trzyma w ręku ostateczne orzeczenie (nie odwoływała się) - dla mnie odpowiedz jest prosta: przysługują Pani świadczenia DO DNIA wydania tego orzeczenia
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Żeby była jasność ja mam w decyzji napisane do końca miesiąca, w którym wydano kolejne ostateczne orzeczenie. Nie podzielam aż tak daleko idącego literalnego zastosowania przepisu z pominięciem art.24 ust.4 naszej ustawy, by jeszcze ŚP dzielić na dni.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, FA i ...
- Kontakt:
Nie nie. Tu nie ma mowy o dzeleniu na dni, z tym się zgadzam. DO KOŃCA MIESIĄCA w którym upływa termin ważności orzeczeniaSzarak pisze: 17 gru 2024, 13:40 Żeby była jasność ja mam w decyzji napisane do końca miesiąca, w którym wydano kolejne ostateczne orzeczenie. Nie podzielam aż tak daleko idącego literalnego zastosowania przepisu z pominięciem art.24 ust.4 naszej ustawy, by jeszcze ŚP dzielić na dni.
- Cerkiewne
- Starszy referent
- Zajmuję się: siedzę sobie
- Kontakt:
a czy możemy żądać orzeczenia z pieczątką że stało się ostateczne?
Anna
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
- Cerkiewne
- Starszy referent
- Zajmuję się: siedzę sobie
- Kontakt:
a co PCPR nie ma? nawet ja mam gdzieś taką
Anna
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
a skąd ja mam wiedzieć? przez 20 lat nie widziałem orzeczenia z taką pieczątką więc mogą nie mieć 

- Szarak
- VIP
- Kontakt:
No nie można wymagać czegoś czego nie ma obowiązku mieć dany organ. U nas mamy taką pieczątkę ale tylko na potrzeby księgowości jak oddajemy im decyzje o NP. Taka pieczątką posługujemy się wewnątrz a nie na zewnątrz. Jak chcesz wiedzieć czy jest ostateczne czy nie to wołasz dokument z PZONu np. zaświadczenia albo sama występujesz z zapytaniem do nich.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR,FA,ŚW
- Kontakt:
A co w takim przypadku?
Pani miała orzeczenie o znacznym stopniu wydane do 30-09-2024 r., 30-08-2024 r. złożyła wniosek w PCPR o wydanie kolejnego orzeczenia, więc na podstawie zaświadczenia ZP został przedłużony do ostatniego dnia miesiąca, w którym wydane zostanie kolejne ostateczne orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, nie dłużej niż do dnia 30-04-2025 r.
Dnia 09-12-2024 r. poinformowała mnie, że 30-11-2024 r. była na komisji, ale orzeczenia jeszcze nie odebrała i nie wie co jej przyznali. Więc sprawdziłam w EKSMON czy jest nowe orzeczenie i wysłałam zapytanie do PCPR o potwierdzenie daty ostateczności nowego orzeczenia.
Dnia 19-12-2024 r. przyszła odpowiedź z PCPR, że nowe - kolejne orzeczenie z dnia 30-11-2024 r. stało się prawomocne i ostateczne dnia 16-12-2024 r. Ponadto Pani w tym samym dniu przyniosła mi do wglądu otrzymane orzeczenie z dnia 30-11-2024 r., gdzie:
1. orzeczono umiarkowany stopnień niepełnosprawności,
2. daty niepełnosprawności - nie da się ustalić
3. ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od 01-10-2024 r. (+ w uzasadnieniu orzeczenia wpisano, że poprzednie orzeczenie straciło swoją ważność 30-09-2024 r.
W dniu 18-12-2024 r. zrobiłam wypłatę ZP za grudzień.
1. Czy spokojnie mogę wygasić decyzję w grudniu, bo orzeczenie stało się ostateczne w grudniu, więc za grudzień 2024 r. ZP się należał?
2. Czy mam robić nienależnie pobrane, bo w nowym orzeczeniu umiarkowany stopień datuje się od 01-10-2024 r. + zapis, że poprzednie orzeczenie straciło ważność dnia 30-09-2024 r.(chociaż wniosek o wydanie kolejnego orzeczenia był złożony 30-08-2024 r., czyli przed upływem ważności poprzedniego orzeczenia, więc przysługiwało przedłużenie do max 6 m-cy)?
Pani miała orzeczenie o znacznym stopniu wydane do 30-09-2024 r., 30-08-2024 r. złożyła wniosek w PCPR o wydanie kolejnego orzeczenia, więc na podstawie zaświadczenia ZP został przedłużony do ostatniego dnia miesiąca, w którym wydane zostanie kolejne ostateczne orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, nie dłużej niż do dnia 30-04-2025 r.
Dnia 09-12-2024 r. poinformowała mnie, że 30-11-2024 r. była na komisji, ale orzeczenia jeszcze nie odebrała i nie wie co jej przyznali. Więc sprawdziłam w EKSMON czy jest nowe orzeczenie i wysłałam zapytanie do PCPR o potwierdzenie daty ostateczności nowego orzeczenia.
Dnia 19-12-2024 r. przyszła odpowiedź z PCPR, że nowe - kolejne orzeczenie z dnia 30-11-2024 r. stało się prawomocne i ostateczne dnia 16-12-2024 r. Ponadto Pani w tym samym dniu przyniosła mi do wglądu otrzymane orzeczenie z dnia 30-11-2024 r., gdzie:
1. orzeczono umiarkowany stopnień niepełnosprawności,
2. daty niepełnosprawności - nie da się ustalić
3. ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od 01-10-2024 r. (+ w uzasadnieniu orzeczenia wpisano, że poprzednie orzeczenie straciło swoją ważność 30-09-2024 r.
W dniu 18-12-2024 r. zrobiłam wypłatę ZP za grudzień.
1. Czy spokojnie mogę wygasić decyzję w grudniu, bo orzeczenie stało się ostateczne w grudniu, więc za grudzień 2024 r. ZP się należał?
2. Czy mam robić nienależnie pobrane, bo w nowym orzeczeniu umiarkowany stopień datuje się od 01-10-2024 r. + zapis, że poprzednie orzeczenie straciło ważność dnia 30-09-2024 r.(chociaż wniosek o wydanie kolejnego orzeczenia był złożony 30-08-2024 r., czyli przed upływem ważności poprzedniego orzeczenia, więc przysługiwało przedłużenie do max 6 m-cy)?
Oprócz Decyzja przyznająca śp do 31.03.2025 a nowe orzeczenie z lekkim stopniem niepełnosprawności - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dziedziczenie
Do Toma
Świadczenie pielęgnacyjne po nowemu a zasiłek macierzyński z ZUS
500?+ koordynacja uchylenie decyzji
czy liczyć do dochodu
decyzja - waloryzacja kwoty ŚP
Czy należy się rozpoczęcie roku szkolnego?
Déjà vu chyba będziemy mieć
składki od świadczenia mój bład
Zmiana decyzji ZR
przedłużanie planów ŚP
Decyzje zmieniające wysokość świadczenia pielęgnacyjnego
Nadpłata ŚP po wyroku sądu
na ile m-cy diety zagraniczne?
czy mogę przyznac dojazdy ? czy nic
w SIO dziecko nie jest przypisane do szkoły