Decyzja SKO a ustawa... - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 sty 2014, 11:47

witam

mam pewien kłopot i nie wiem jak sobie z nim poradzić, otóż dnia 01.10.2013 r. SM Budowlani przypisała SM LOKUM działkę na której znajdowało się mieszkanie pod numerem 10/7 i Ci państwo co tam mieszkają na mocy prawa stracili umowę z SM Budowlani a maja teraz z SM LOKUM, tym Państwu na okres od maja do końca października przysługiwał dodatek mieszkaniowy i na prośbę chcieli żeby im robić przelewy na SM Budowlani, i teraz tak dnia 28.10.2013 dostałem informacje że SM Budowlani ze względu na sprzedaż działki zwróciło nam ten dodatek mieszkaniowy, i ta pani przyszła z podaniem do mnie żeby uchylić decyzję z dniem 01.10.2013 bo zmienił jej się zarządca i ja ta decyzje uchyliłem, później przyszła do mnie i złożyła odwołanie do SKO bo jak ona twierdzi jej dodatek się należał, SKO orzekło nieważność decyzji oraz postępowania, i napisali że powinienem przekazać ten dodatek do SM LOKUM, ale TA PANI NIE MA PODPISANEJ Z Z SM LOKUM UMOWY NAJMU a przecież na podstawie ustawy o dodatkach mieszkaniowych jest wymagany tytuł prawny do zajmowanego mieszkania, więc na jakiej podstawie ja mam przesłać do SM LOKUM dodatek skoro oni nie mają z nimi podpisanej umowy, dzwoniłem do SKO w tej sprawie i rozmawiałem z tym panem co to postępowanie prowadził, to nie wiem skąd oni go wzięli w ogóle nie jest facet w temacie dodatków mieszkaniowych kiedy mu tylko powiedziałem że oni nie mają podpisanej umowy coś kręcił gadał nie wiadomo co.... i nie wiem czy robić wezwanie żeby mi dostarczyli tą umowę i tak długo to przeciągał aż mi w końcu ją dostarcza o nie wiem HELP!!!
~Kamil

Napisano: 13 sty 2014, 12:01

Po pierwsze przesada z tą umową.
Po drugie zmiana zarządcy to raczej nie powód do zabrania dodatku i w efekcie SKO ma rację.
Po trzecie moim zdaniem pierwsza spółdzielnia mogła śmiało przekazać dodatek drugiej, a skoro nie, to Wy przekażcie i to wszystko bez szczególnych ceregieli. Owszem, pożądane jakieś pisemko wyjaśniające, kopia decyzji itp.
~jh

Napisano: 13 sty 2014, 12:16

znaczy się mam wysłać zawiadomienie o tym że w ciągu 14 dni powinni Ci państwo dostarczyć podpisaną umowę najmu no ja nie rozumiem jak ja mam przekazać ten dodatek drugiemu zarządcy skoro oni formalnie nie mają podpisanej umowy? dla mnie to trochę dziwne bo ustawa mówi że trzeba mieć tytuł prawny a mój kierownik naciska na mnie że jeśli oni mi tej umowy najmu nie dostarczą to mam przeciągać sprawę aż mi ją dostarczą
~Kamil

Napisano: 13 sty 2014, 12:42

heloł... na dzień złożenia wniosku Pani tytuł prawny posiadała, a zgodnie z art. 7 ust 10 zmiany danych nie mają wpływu na decyzję.. Pani prawo do dodatku ma do końca trwania decyzji, do tego przecież dalej mieszka w tym samym lokalu, a więc decyzja bezprzedmiotowa nie jest. Jak dla mnie sprawa jest oczywista, dodatek mieszkaniowy przekazujesz nowemu zarządcy i po kłopocie. Wyślij pismo do nowego zarządcy z informacją o tym dodatku i po sprawie. Ja decyzji bym nie ruszała.
~kmf

Napisano: 13 sty 2014, 12:55

kmf dobrze mówisz przecież w czasie kiedy wydana jest decyzja jeśli są jakieś zmiany to to nie wpływa na DM
~Kamil

Napisano: 23 sty 2014, 17:06

On sprzedał , ich sprzedali , nie ważne nie mieli tytułu prawnego, zawieszasz dodatek , odwiesisz wypłatę jak doniosą umowę z nowym zarządcą tu właścicielem jak rozumiem , umowa ma być podpisana przed zakończeniem dodatku, a jak nowa spółdzielnia nie podpisze z nimi umowy?
~KASIA

Napisano: 24 sty 2014, 11:48

No właśnie, co będzie gdy nie zechce podpisywać? Lub w nakazanym (???) terminie.
Jak nie wiadomo, to wiadomo, że chodzi o pieniądze. Proste! W efekcie konkluzja może być taka: jeśli nowy zarządca (właściciel, spółdzielnia...) nie chce od wnioskodawcy pieniędzy, całkowicie lub w części, to oczywiście nie należy mu wciskać, w przeciwnym przypadku owszem, pieniądze z przyznanego dodatku powinny wesprzeć wnioskodawcę i to bez grymasów ze strony gminy. Na pewno nie wolno ich cofnąć.
~jh

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x