Opłata skarbowa - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 13 sty 2014, 12:09

Zwróciłam sie pismem do Radcy Prawnego oto odpowiedź

Odnośnie pytania dot. dodatku energetycznego i opłaty skarbowej uważam, że przy tym wniosku należy stosować takie same zasady jak przy dodatku mieszkaniowym.
czyli o ile pobieramy opłatę skarbową od wniosku o dodatek mieszkaniowy to także za wniosek o dodatek energetyczny należy pobrać opłatę, a jeśli nie bierzemy za dodatek mieszkaniowy
także za dodatek energetyczny -to NIE.
A opłaty skarbowej z tytułu dodatku mieszkaniowego nie pobieramy. I co w takim przypadku?

~E.

Napisano: 17 sty 2014, 10:39

Też jestem ciekawa
~ktoś

Napisano: 17 sty 2014, 10:46

mój radca powiedział i mi napisał, że jak niema zwolnienia w UOS to niema podstaw do niepobierania opłaty
~Olkka

Napisano: 19 sty 2014, 18:00

też poprosiłam o opinię prawnika, bo mam dylemat co do pobierania opłaty skarbowej. Według jego opinii można zwolnić wydanie decyzji w sprawie dodatku energetycznego z opłaty skarbowej powołując się na art. 2 ust. pkt 1 lit. c i potraktować jako świadczenie socjalne
~malina

Napisano: 19 sty 2014, 18:13

A u nas pow.ze mozna zwolnic jedynie te osoby ktore korzystaja z pomocy spolecznej czyli te ktore maja zas.staly, zas.celowy, zas.okresowy ,posilki
~Ani

Napisano: 19 sty 2014, 22:39

Po co pytacie się swoich radców jak macie interpretacje dwóch Ministerstw Finansów i Gospodarki i obydwa mówią to samo czyli że opłatę należy pobierać. Jest o tym pisane dużo w innym wątku.
~Fantomas

Napisano: 20 sty 2014, 10:15

To co pobieramy w końcu opłate.
~alinka

Napisano: 20 sty 2014, 10:33

Yes
~AD

Napisano: 20 sty 2014, 11:34

pobieramy opłatę skarbową / z opinii naszego radcy/ i nie ma zwolnień z opłaty, nawet w sytuacji gdy pobiera świadczenia z pomocy społecznej. W definicji odbiorcy wrażliwego, nie ma zapisu że pobiera świadczenia socjalne, dlatego też opinia jw.
~zula

Napisano: 20 sty 2014, 11:51

nie podlega opłacie skarbowej - świadczenie socjalne. Dodatek energetyczny jest świadczeniem socjalnym, dod. mieszkaniowy również. Taka opinia jest naszego radcy prawnego, taką interpretację przyjął taż pan Mazurkiewicz.
~sj

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x