Decyzja uchylająca DM - nie wykazano wszystkich dochodów - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 cze 2014, 16:57

Wnioskodawca nie wykazał wszystkich źródeł uzyskiwanego dochodu i tym samym muszę na nowo powyliczać wysokość DM.

Koleżanki i Koledzy, czy mogłabym Was poprosić o wrzucenie WZORU decyzji uchylającej DM ze względu na nie wykazanie wszystkich dochodów ?

To mi zdecydowanie ułatwi całą tą zawiłą procedurę.
Dodam jeszcze, że to mój pierwszy taki przypadek, a już wznowiłam postępowanie w tej sprawie.

Za pomoc - z góry dziękuję!
Kaasiek

Napisano: 03 cze 2014, 8:49

Ponawiam prośbę.

Bardzo proszę Was o pomoc ...
Kaasiek

Napisano: 03 cze 2014, 13:38

Bardzo, ale to bardzo Was proszę o pomoc :-(
Kaasiek

Napisano: 04 cze 2014, 10:39

A czy postanowienie o wznowieniu postępowania już było???
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 8:42

"PCW" - tak postanowienie o wznowieniu postępowania już było. Teraz główkuję nad decyzją uchylającą.

Czy mogłabym liczyć na Twoją pomoc "PCW"?
Kaasiek

Napisano: 05 cze 2014, 9:38

Nie bardzo. W ostatnich miesiącach coś podobnego u nas nie wystąpiło i pod ręką nie mam nic na wzór. Z drugiej strony nie widzę w tym nic szczególnie trudnego, moim zdaniem wystarczy nasza ustawa oraz Kpa. Na tej bazie można po prostu samemu napisać, np. tak: „na podstawie art. 151 §1 pkt 2 Kpa uchylam decyzję .... ,a jednocześnie odmawiam przyznania dodatku pani/u .... ” albo ewentualnie „... przyznaję pani/u ... dodatek mieszkaniowy na okres ... w wysokości ...”, zaś dalej chyba wiadomo jak.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 9:53

"PCW" - super, dziękuję Ci, że napisałeś/napisałaś.

Tak jak wcześniej napisałam - to pierwszy taki przypadek w historii DM :-)

Dziękuję jeszcze raz, bardzo... :-)
Kaasiek

Napisano: 06 cze 2014, 7:27

Ja mam taką decyzję, jak się przyda to proszę.

miejscowość, dn. 20.05.2014r.

MGOPS-DM/
DECYZJA

Na podstawie art. 151 § 1 ust. 2 Kodeksu Postepowania Administracyjnego (Dz.U. z 2013r. poz. 267 z późn.zm.) oraz art. 1 - 9 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. z 2013r. poz. 966 z późn.zm.) i § 1-6 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 2001 r. w sprawie dodatków mieszkaniowych (Dz.U. Nr 156, poz. 1817) oraz Zarządzenia nr …. Burmistrza Miasta i Gminy ……. z dnia 10.06.2010r. w sprawie upoważnienia Kierownika Miejsko - Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w …… do wydawania decyzji administracyjnych w indywidualnych sprawach
p o s t a n a w i a m
po wznowieniu postępowania objętego postanowieniem z dnia…... Nr MGOPS-………
uchylić w całości decyzję
Kierownika Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej Nr MGOPS-……….. z dnia przyznającą dodatek mieszkaniowy na okres od ….. do …….. w wysokości …….. zł miesięcznie

Pani:
zam.

Jednocześnie na podstawie art. 1-9 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. z 2013r. poz. 966 z późn. zm.) po ponownym wyliczeniu
przyznaję
dodatek mieszkaniowy na okres 6 miesięcy, począwszy od dnia ……. do …... w wysokości
…… zł miesięcznie. Wymieniony dodatek mieszkaniowy wypłacany będzie wnioskodawcy
w kasie Pomorskiego Banku Spółdzielczego w ….. w dniach 5 - 7 każdego miesiąca z góry.

Uzasadnienie

W wyniku wznowionego postępowania administracyjnego stwierdzono, że w chwili składania wniosku o dodatek mieszkaniowy w dniu 10.04.2014r. nie wykazała Pani dochodu za marzec 2014r. osiągniętego z pracy w ………...
W związku z tym należało ponownie przeliczyć dodatek mieszkaniowy uznając ww. dochód.
Po wznowieniu postępowania ponownie więc rozpatrzono wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego i przyznano świadczenie w nowej wysokości tj. ……… zł miesięcznie.
Biorąc powyższe pod uwagę należało orzec jak w sentencji decyzji.

Od niniejszej decyzji służy stronie odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w
……………………..w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji.
Otrzymują:
1. adresat
2. a/a
Zwolnione z opłaty skarbowej na podst. cz. I pkt 53 kol. 4 pkt 2 ustawy z dnia 16 listopada 2006r. o opłacie skarbowej (tekst jednolity Dz.U. z 2012r. poz. 1282)

ODP. A po uprawomocnieniu tej decyzji wydaje się decyzję o nienależnie pobranym dodatku mieszkaniowym
xxxx

Napisano: 06 cze 2014, 8:48

"xxxx" - spadłaś/spadłeś mi z nieba !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mega-wielkie dzięki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:-) :-) :-)
Kaasiek

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x