zgon wnioskodawcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 03 cze 2014, 9:16

Nastąpił zgon wnioskodawcy, co zrobić z decyzją na dodatek mieszkaniowy?
Decyzja została wydana, za jeden miesiąc wypłacono.
Magda1973#

Napisano: 03 cze 2014, 11:10

To zależy czy w gospodarstwie domowym był samotny czy nie.
W pierwszym przypadku decyzja w zasadzie wygasa.
W drugim nadal służy pozostałym osobom.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2014, 14:01

Bardzo proszę o wzór decyzji. Wnioskodawca zmarł 04.06.2014 r. gospodarstwo 1 osobowe. Radca polecił mi powołać się na art. 105 i umorzyć postępowanie.
sja

Napisano: 11 cze 2014, 11:28

Nie bardzo rozumiem jak można umorzyć postępowanie zakończone decyzją (?!).
Przy okazji: co z decyzją po umorzeniu postępowania i może po pierwszych wypłatach? Nieistniejąca czyli nieważna od początku???
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 12:30

Wnioskodawca miał przyznany dod .od III do VIII więc 3 miesiące zostały wypłacone. Proszę może się jeszcze ktoś wypowie
sja

Napisano: 11 cze 2014, 13:00

Słusznie, niech się wypowie, ale wcześniej uważam za wskazane uzupełnić, że moim zdaniem w sytuacji takiej jak tu należy stwierdzić wygaśnięcie decyzji na podstawie art. 162.1.1 Kpa.
Teraz przekazuję głos innym.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 13:50

Oczywiście wygasić i to nie ważne czy pozostała rodzina czy nie. Zmarł wnioskodawca i na niego była decyzja. W tej chwili też mam taką sytuację , że 05.06.2014 zmarł wnioskodawca, który całość dodatek i ryczałt pobierał w kasie. Należności te pobierała synowa ale co miesiąc przedstawiała upoważnienie. Dzisiaj zgłosiła zgon wnioskodawcy i niestety w tym miesiącu już nie odbierze dodatku bo nie ma upoważnienia. Przecież nie mogę zrobić wypłaty na nią bo nie na nią była decyzja. Zastanawiam się również jeżeli osoba umiera 05 a wypłaty mamy do 10 czy wygaszać decyzje od 01 dnia miesiąca w którym umarł?? Proszę o wypowiedzi
JOLANTA40
Praktykant
Od: 11 cze 2014, 8:45
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 14:21

sja pisze:Bardzo proszę o wzór decyzji. Wnioskodawca zmarł 04.06.2014 r. gospodarstwo 1 osobowe. Radca polecił mi powołać się na art. 105 i umorzyć postępowanie.
no właśnie...

jeżeli była wydana decyzja to robimy wygaśniecie,
jeżeli był tylko złożony wniosek a decyzji jeszcze nie wydano wówczas robimy umorzenie postępowania..

w Twoim przypadku... jak doczytałam poniżej... decyzja była wydana, więc tylko i wyłącznie możesz zrobić wygaśnięcie...

decyzję robię w 2 egzemplarzach: do zarządcy i do akt, no i umieszczam regułkę o odwołaniu... choć i tak nikt się nie odwoła ale nich tam sobie ona będzie nikomu nie przeszkadza...

O Boże Boże... Bożeńku.... ile razy już to wklejałam na forum.... ufffff...... ale nic to....

Na podstawie art. 162 § 1 pkt 1 i § 3 KPA (tekst jednolity Dz.U. z 2013r. poz. 267 z późn. zm.) oraz art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 21 czerwca 2001r. o dodatkach mieszkaniowych (tekst jednolity Dz.U. z 2013r. poz. 966 z późn. zm.),

STWIERDZAM:
• wygaśnięcie z dniem «Data_wstrz» r.
decyzji własnej Nr WRN.824.1.«NR» z dnia «Data_decyzji» r.
o przyznaniu dodatku mieszkaniowego «Nazwisko3»,
na lokal mieszkalny: «Kod» «Miejscowość» «Ulica»
w wysokości «Kwota» zł na okres od dnia «Na_okres_od» r. do dnia «Na_okres_do» r.

U Z A S A D N I E N I E:

Zgodnie z art. 2 ust. 1 powołanej w podstawie prawnej ustawy o dodatkach mieszkaniowych, dodatek mieszkaniowy przysługuje: najemcom i podnajemcom lokali mieszkalnych, członkom spółdzielni mieszkaniowych, osobom zajmującym lokale mieszkalne w budynkach stanowiących ich własność i właścicielom lokali mieszkalnych oraz innym osobom mającym tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego i ponoszącym wydatki związane z jego zajmowaniem.
Dnia «Data_pisma» r. tut. wydział został powiadomiony o zgonie wnioskodawcy, a tym samym utracie tytułu prawnego do zajmowanego lokalu, wobec czego orzeczono jak na wstępie.
POUCZENIE:
Od decyzji niniejszej służy prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ..... za pośrednictwem tut. Urzędu w terminie 14 dni od daty doręczenia.
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 12:33

Gorzatka dziękuję bardzo za zamieszczenie wzoru decyzji, często czytam Twoje wpisy i w większości się z nimi zgadzam. Ciekawa jestem czy konsultowałaś z radcą art. 162 w przypadku zgonu wnioskodawcy. Do tej pory ja również wygaszałam decyzję, radca zwrócił mi uwagę, mam umorzyć postępowanie
sja

Napisano: 12 cze 2014, 13:41

JOLANTA40 pisze: jeżeli osoba umiera 05 a wypłaty mamy do 10 czy wygaszać decyzje od 01 dnia miesiąca w którym umarł??
Moim zdaniem lepiej od następnego miesiąca.
JOLANTA40 pisze:Oczywiście wygasić i to nie ważne czy pozostała rodzina czy nie. Zmarł wnioskodawca i na niego była decyzja.
To jest całkowicie bezduszne i wydaje się bezmyślne (!!!) podejście.
Jeśli stawia się argument „na niego była decyzja”, to czy praktykujecie decyzje na kilka osób? W takim przypadku wniosek też musi być od kilku. Czy ktoś to praktykuje oraz czy tak się zaleca, czy ktoś z tym się spotkał?
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x