Decyzja umarzająca zadłużenie FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 16 maja 2023, 13:24

Dzień dobry.
Czy chciałby ktoś mnie poratować i przesłać jakikolwiek wzór decyzji umarzającej zadłużenie z FA ?
Byłabym dozgonnie wdzięczna.
Karolinazet
Stażysta
Od: 24 kwie 2019, 9:27
Zajmuję się: FA

Napisano: 16 maja 2023, 14:26

bardzo, bardzo, bardzo proszę.

Chcę umorzyć zadłużenie dłużnikowi, ponieważ dziecko, na które wypłacałam FA okazało się nie być jego dzieckiem :roll:
Karolinazet
Stażysta

Napisano: 17 maja 2023, 11:17

Nikt się nie znajdzie :cry:
Karolinazet
Stażysta

Napisano: 17 maja 2023, 11:53

Karolinazet pisze:
17 maja 2023, 11:17
Nikt się nie znajdzie :cry:
Raczej nie jesteśmy skłonni do umarzania zadłużenia - dlatego i odzewu brak :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2023, 11:59

Jeżeli Pan złożył właściwy wniosek, to możesz powołać się na art. 107 § 4 KPA i pozostawić decyzje bez uzasadnienia.
bialymis20
Stażysta
Od: 15 lis 2018, 14:42
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 17 maja 2023, 12:12

Ja też nie umarzałam do tej pory, ale teraz nie mam serca...
Szkoda, żeby spłacał 11.000 za nie swoje dziecko :|

Ale dziękuję najmocniej za wskazówki. Będę coś tworzyć :)
Karolinazet
Stażysta

Napisano: 18 maja 2023, 9:16

A to nie jest tak, że wierzycielka ma nienaleznie pobrane?
takie coś mam, ale to nie moje i mi nie było potrzebne, ale zawsze coś

DECYZJA 000033-48/ZZ_ZN/07/2022
Na podstawie art. 30 ust. ustawy z 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz.U. z 2022 r., poz. 1205 z późn. zm.), art. 104 - Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz.U. z 2021 r., poz. 735ze zm.), po rozpatrzeniu wniosku Pana xxxxxxxxxxxxzłożonego dnia 3 czerwca 2022 r.,

POSTANAWIAM
Umorzyć należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego w wysokości 7.455,84 zł. oraz odsetki ustawowe na dzień sporządzenia niniejszej decyzji w wysokości 71, 66 zł. na rzecz osoby uprawnionej.

UZASADNIENIE
Zgodnie z art. 27 ust. 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dłużnik alimentacyjny jest zobowiązany do zwrotu organowi właściwemu wierzyciela należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej, łącznie z ustawowymi odsetkami. W myśl art. 30 ust. 1 i 2, ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, z tytułu wypłaconych świadczeń alimentacyjnych, w łącznej wysokości:
1) 30 %, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
2) 50 %, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 5 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
3) 100 %, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 7 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów.
Ponadto organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń alimentacyjnych łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.
Wnioskiem z dnia 03 czerwca 2022r. zwrócił się Pan xxxxxxxxxxxx z prośbą o umorzenie 30 % należności z tytułu wypłaconych osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego wraz z odsetkami, uzasadniając powyższe comiesięcznymi wpłatami minimum zasądzonych alimentów oraz trudną sytuacją dochodową i rodzinną. W wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego oraz w oparciu o zgromadzone dokumenty stwierdza się, iż zachodzą podstawy do umorzenia należności z tytułu wypłaconych osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
Justa333
Praktykant
Od: 10 lut 2023, 10:28
Zajmuję się: FA/ŚR

Napisano: 18 maja 2023, 9:27

II część- za dużo znaków na jednego posta

W wyniku weryfikacji wpłat dokonywanych do organu egzekucyjnego oraz bezpośrednio na rachunek MGOPS wxxxxxxxx, w okresie ostatnich trzech lat ustalono, że jedna wpłata została zrealizowana poniżej minimum zasądzonych alimentów.
Z przedłożonych dokumentów wynika, że jest Pan xxxxxxxxxxxx utrzymuje się z emerytury w wysokości 1400,00 zł.. Wyżej wymieniony choruje przewlekle na nadciśnienie oraz dusznice płucną, stale przyjmuje leki, na które wydaje ok 90 zł miesięcznie. Opłaty związane z utrzymaniem mieszkania szacuje się na około 135 zł miesięcznie, dodatkowo spłaca ratę kredytu w wysokości 200 zł. Dnia 7 maja 2021 r. Pan Ryszard Spierzak uzyskał pozytywną decyzję, dotyczącą rozłożenia zadłużenia z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego na rzecz osoby uprawnionej, po 400 zł miesięcznie i każdorazowo wywiązuje się z zobowiązania.
Pan xxxxxxxxxxx nie posiada zasobów mających znaczną wartość materialną. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego były wypłacane od czerwca 2011 r. w wysokości po 400,00 zł. Miesięcznie, na osobę uprawnioną Michała Spierzaka, do sierpnia 2018 r. Do dnia dzisiejszego Pan xxxxxxxxxxxx spłacił zadłużenie w wysokości 21.805,49 zł (16.658,29 zł jako odsetki ustawowe).
Umorzenie należności dłużnikowi alimentacyjnemu jest najdalej idącą ulgą w zwrocie należności. Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, z tytułu wypłaconych świadczeń alimentacyjnych, w łącznej wysokości 30 %, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów. Jednakże biorąc pod uwagę regularność wpłat oraz sytuacje materialno-bytową stwierdza się, iż istnieją uzasadnione podstawy do umorzenia 30% zadłużenia powstałego z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego na rzecz osoby uprawnionej.
W tym stanie rzeczy orzeczono jak na wstępie.
Justa333
Praktykant
Od: 10 lut 2023, 10:28
Zajmuję się: FA/ŚR

Napisano: 26 maja 2023, 10:27

ostatnio czytałam wyrok sądu, szkoda, że nie pamiętam jaka sygnatura, że wtedy dziecko to uważał za swoje i zasadne było łożenie na jego utrzymanie więc nie należy żądać zwrotu tych świadczeń. Może go znajdę do wkleję.
Te resa
Referent
Od: 15 mar 2019, 9:51
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem