nemezis - zgon dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 18 maja 2023, 17:41

Od niedawna zajmuję się funduszem alimentacyjnym i właśnie okazało się że zmarł dłużnik alimentacyjny, mam akt zgonu. My byliśmy także OWW, ale już od dawna fundusz nie był wypłacany a należność została. Proszę o podpowiedź jak w Nemezis wprowadzić odpowiednie w tej sytuacji zdarzenia - najlepiej tak "łopatologicznie" bo na razie program jest dla mnie cholernie nieintuicyjny.

W Nemezis sprawdziłam, że przez 4 okresy świadczeniowe był pobierany fundusz. Czy trzeba coś zaznaczać przy każdym okresie, czy np. tylko pierwszy i reszta się wyzeruje ?

Bardzo proszę o podpowiedź.
nettick
Praktykant
Od: 20 mar 2022, 12:22
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DO

Napisano: 19 maja 2023, 9:10

Na każdym postępowaniu należny zrobić: utworzenie należności + decyzję o odsetkach na dzień śmierci a następnie wygaśnięcie należności z powodu śmierci dłużnika.
W instrukcji obsługi programu jest to na stronie 227.
Nie ma tylko informacji by zrobić utworzenie należności + decyzję o odsetkach, ale tak mnie kiedyś poinstruowała osoba, gdy zadzwoniłam w tej sprawie do infora.
KROPUNIA
Stażysta
Od: 18 paź 2020, 13:04
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.

Napisano: 19 maja 2023, 9:17

każdy okres świadczeniowy musisz zrobić z osobna.
w zakładce "dłużnicy alimentacyjni">"zdarzenia, decyzje" musisz w ogóle mieć utworzone dla każdego wniosku z którego wypłacaliście FA "rozpoczęcie postępowania wobec DA" w którym ma być utworzone zdarzenia "decyzja w sprawie zwrotu..."/"utworzenie należności DA" i naliczone odsetki do dnia zgonu.
wtedy z pozycji "decyzja w sprawie zwrotu..."/"utworzenie należności DA" robisz - "Wygaśnięcie należności z powodu śmierci dłużnika alimentacyjnego (art. 28 ust. 3)" i tyle jeśli chodzi o Nemezis
wilkdan
Stażysta
Od: 12 sty 2018, 14:50
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW/DM

Napisano: 19 maja 2023, 15:12

Bardzo dziękuję, zastosowałam Wasze wskazówki i wygląda na to, że się udało. :)
nettick
Praktykant
Od: 20 mar 2022, 12:22
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DO

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x