Uprzejmie proszę was o odpowiedź. Pan wraz z małżonką często biorą dzieci jako rodzina zastępca, niektóre adoptują. Wnioskodawca w 2014 roku złożył wniosek na Kartę Dużej Rodziny na dzieci adoptowane oraz na dzieci które były u niego w rodzinie zastępczej. Dziś wnioskodawca przyszedł złożyć wniosek na nowo narodzone u niego dziecko, a także doniósł i napisał oświadczenie odnośnie tego że od marca 2 dzieci zgodnie z postanowieniem sądu nie jest już u nich jako u rodziny zastępczej. Dzieci ponownie chyba trafiły do rodziców. Wnioskodawca oddał mi dziś karty na 2 dzieci, podlegają one unieważnieniu. Moje pytanie: czy powinnam im teraz wydać decyzję administracyjną? Czy ktoś wie jak powinna taka decyzja wyglądać? Proszę was bardzo o pomoc. To moja pierwsza decyzja w temacie Karty Dużej Rodziny.
1). W art. 6 ust. 3. Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 1, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej.
2). art. 4 ust. 1. mówi "Art. 4. 1. Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają na utrzymaniu co najmniej troje dzieci: 1) w wieku do ukończenia 18. roku życia"
3) w art. 6. ust. 4. Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi zastępczemu lub prowadzącemu rodzinny dom dziecka, w przypadku gdy sąd orzekł o odebraniu im dzieci z uwagi na niewłaściwe sprawowanie pieczy zastępczej. .
Tylko że sąd nie odebrał im dzieci z uwagi na niewłaściwe sprawowanie pieczy zastępczej , tylko dlatego że matka biologiczna złożyła wniosek w sądzie o przywrócenie jej władzy rodzicielskiej i postanowieniem sądu dostała kuratora oraz dzieci wrócił z powrotem do niej do domu. Ale to nie była wina rodziny zastępczej.
Hm.. Gmina jest inna to na pewno, ale nawet gdyby były tutaj to przecież nie mogą mieć numeru karty tj. numeru tej rodziny bo już do niej nie należą. A przecież num er karty jest przypisany też do rodziny.
no tak (chociaż ja się nie zgadzam, dlaczego akurat te dzieciaki muszą tracić uprawnienia, w ustawie piszę, że do 18 roku życia.. Przecież wracając do mamy biologicznej, która ma 2 dzieci nie należy się taka karta, więc i dzieciakom się nie należy) .... trzeba by było się zapytać ministerstwa co o tym sądzą..
No w sumie racja.. no a jeszcze wracając do tego adresu zamieszkania, wiadomo mi że ta matka nie jest z naszej gminy ale tylko ze źródeł własnych więc tak nie bardzo mogę się powołać na fakt zmiany miejsca zamieszkania na inną gminę..