Pierwszy raz zdarzył mi się przypadek, kiedy dostałam informację o tym, że osoba pobierająca DM nie uregulowała swojej części opłat czynszowych za miesiące: sierpień, wrzesień 2020. Dodatek wstrzymuję od miesiąca października, ale nie mam pojęcia jak zrobić to w programie Cheops oraz chciałabym prosić o przykład decyzji wstrzymującej dodatek z powodu nie uregulowania części czynszu przypadającej na wnioskodawcę.
Bardzo proszę o pomoc.
decyzja wstrzymująca wypłatę DM
-
- Praktykant
- Zajmuję się: GK
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: decyzja wstrzymująca wypłatę DM
ja najpierw zawiadamiam o wszczesciu postepowania a jesli nie ureguluje wtedy wydaje decyzje o wstrzymaniu...choc niektorzy wstrzymuja bez zawiadomienia...ekutereba pisze: 02 paź 2020, 13:46 Pierwszy raz zdarzył mi się przypadek, kiedy dostałam informację o tym, że osoba pobierająca DM nie uregulowała swojej części opłat czynszowych za miesiące: sierpień, wrzesień 2020. Dodatek wstrzymuję od miesiąca października, ale nie mam pojęcia jak zrobić to w programie Cheops oraz chciałabym prosić o przykład decyzji wstrzymującej dodatek z powodu nie uregulowania części czynszu przypadającej na wnioskodawcę.
Bardzo proszę o pomoc.
-
- VIP
- Kontakt:
wysłałam Ci wiadomość:-) pisze: 05 paź 2020, 10:53ja najpierw zawiadamiam o wszczesciu postepowania a jesli nie ureguluje wtedy wydaje decyzje o wstrzymaniu...choc niektorzy wstrzymuja bez zawiadomienia...ekutereba pisze: 02 paź 2020, 13:46 Pierwszy raz zdarzył mi się przypadek, kiedy dostałam informację o tym, że osoba pobierająca DM nie uregulowała swojej części opłat czynszowych za miesiące: sierpień, wrzesień 2020. Dodatek wstrzymuję od miesiąca października, ale nie mam pojęcia jak zrobić to w programie Cheops oraz chciałabym prosić o przykład decyzji wstrzymującej dodatek z powodu nie uregulowania części czynszu przypadającej na wnioskodawcę.
Bardzo proszę o pomoc.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi
- Kontakt:
zawiadomienie musi być, nie można wstrzymać dodatku nie informując o tym strony.... art. 9 kpa
-
- Praktykant
- Zajmuję się: GK
- Kontakt:
wydając decyzję o przyznaniu dm informuję stronę w pouczeniu:
"W przypadku stwierdzenia, że osoba, której przyznano dodatek mieszkaniowy, nie opłaca na bieżąco należności za zajmowany lokal mieszkalny, wypłatę dodatku mieszkaniowego wstrzymuje się, w drodze decyzji administracyjnej, do czasu uregulowania zaległości. Jeżeli uregulowanie zaległości nie nastąpi w ciągu 3 miesięcy od dnia wydania decyzji, decyzja o przyznaniu dodatku mieszkaniowego wygasa. W wypadku uregulowania należności w terminie 3 miesięcy wypłaca się dodatek mieszkaniowy za okres, w którym wypłata była wstrzymana.
Zarządca domu lub inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokale mieszkalne zobowiązani są niezwłocznie zawiadomić organ przyznający dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, obejmujących pełne dwa miesiące. Jeżeli zarządca lub inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokale mieszkalne nie spełnili obowiązku, o którym mowa wyżej, zobowiązani są do zwrotu kwot wypłaconych im z tytułu dodatku mieszkaniowego za miesiące, w których występowały zaległości."
"W przypadku stwierdzenia, że osoba, której przyznano dodatek mieszkaniowy, nie opłaca na bieżąco należności za zajmowany lokal mieszkalny, wypłatę dodatku mieszkaniowego wstrzymuje się, w drodze decyzji administracyjnej, do czasu uregulowania zaległości. Jeżeli uregulowanie zaległości nie nastąpi w ciągu 3 miesięcy od dnia wydania decyzji, decyzja o przyznaniu dodatku mieszkaniowego wygasa. W wypadku uregulowania należności w terminie 3 miesięcy wypłaca się dodatek mieszkaniowy za okres, w którym wypłata była wstrzymana.
Zarządca domu lub inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokale mieszkalne zobowiązani są niezwłocznie zawiadomić organ przyznający dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, obejmujących pełne dwa miesiące. Jeżeli zarządca lub inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokale mieszkalne nie spełnili obowiązku, o którym mowa wyżej, zobowiązani są do zwrotu kwot wypłaconych im z tytułu dodatku mieszkaniowego za miesiące, w których występowały zaległości."
-
- VIP
- Kontakt:
tak takekutereba pisze: 05 paź 2020, 15:10 wydając decyzję o przyznaniu dm informuję stronę w pouczeniu:

Oprócz decyzja wstrzymująca wypłatę DM - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Decyzja
Czynsz
wywiad środowiskowy
program
Dziwna umowa najmu...
Przeciętny dochód z 1 ha przeliczeniowego
zmiana mieszkania przez wynajmującego u tego samego zarządcy
Centralnie ciepła woda
Ile razy można przyznać wstecz
przekroczenie kryterium dochodowego- wzór decyzji
z. rodzinny do zwrotu DM też?
zajęcie komornicze dodatku mieszkaniwego w programie sygnity