Oświadczenie pod odpowiedzialnością karną
-
- Praktykant
- Zajmuję się: GK
- Kontakt:
Oświadczenie pod odpowiedzialnością karną
Witam,
Czy do wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego przyjmujecie oświadczenie pod odpowiedzialnością karną od wszystkich pełnoletnich członków gospodarstwa domowego, czy tylko od wnioskodawcy, który opisuje aktualną sytuacje w swoim gospodarstwie ?
Moja poprzedniczka najpierw przyjmowała od wszystkich, ale później zdecydowała, że będzie brała tylko od wnioskodawcy, ale zastanawiam się, czy wnioskodawca może oświadczać za inne osoby (np. Pani oświadcza, że jej mąż nie pracuje i nie ma żadnych dochodów...)?
Czy do wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego przyjmujecie oświadczenie pod odpowiedzialnością karną od wszystkich pełnoletnich członków gospodarstwa domowego, czy tylko od wnioskodawcy, który opisuje aktualną sytuacje w swoim gospodarstwie ?
Moja poprzedniczka najpierw przyjmowała od wszystkich, ale później zdecydowała, że będzie brała tylko od wnioskodawcy, ale zastanawiam się, czy wnioskodawca może oświadczać za inne osoby (np. Pani oświadcza, że jej mąż nie pracuje i nie ma żadnych dochodów...)?
- magdalenamagda
- Referent
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: Oświadczenie pod odpowiedzialnością karną
a deklaracja o wysokości dochodów, gdzie wnioskodawca oswiadcza o swoich i czlonkow gospodarstwa domowego dochodach i podpisuje pod odpowiedzialnoscia karna nie wystarczy?? po co dublowac papiery:) nie rozumiem
- magdalenamagda
- Referent
- Kontakt:
a deklaracja o wysokości dochodów, gdzie wnioskodawca oswiadcza o swoich i czlonkow gospodarstwa domowego dochodach i podpisuje pod odpowiedzialnoscia karna nie wystarczy?? po co dublowac papiery:) nie rozumiem
[/quote]
to nawet oświadczenia nie zbieracie?
[/quote]
to nawet oświadczenia nie zbieracie?

-
- VIP
- Kontakt:
to nawet oświadczenia nie zbieracie?magdalenamagda pisze: 30 wrz 2020, 11:00 a deklaracja o wysokości dochodów, gdzie wnioskodawca oswiadcza o swoich i czlonkow gospodarstwa domowego dochodach i podpisuje pod odpowiedzialnoscia karna nie wystarczy?? po co dublowac papiery:) nie rozumiem
[/quote]
nigdy nie zbierałam...wnioskodawca sklada wniosek deklaracje o dochodach fakture za energie elektryczna i ewentualnie zostawia zaswiadczenia o dochodach...choc teraz roznie z tym przez RODO

-
- Praktykant
- Zajmuję się: GK
- Kontakt:
U nas na oświadczeniu opisywana jest sytuacja w szerszej mierze, nie tylko dochody gospodarstwa domowego.
Na takim oświadczeniu wnioskodawca pisze np. że nie prowadzi działalności gospodarczej, dostaje/nie dostaje dodatkową pomoc z OPS (np. na żywność czy leki)
Dochody, które ustawowo nie wliczają się do DM też wpisują na oświadczeniu, nie na deklaracji.
Na takim oświadczeniu wnioskodawca pisze np. że nie prowadzi działalności gospodarczej, dostaje/nie dostaje dodatkową pomoc z OPS (np. na żywność czy leki)
Dochody, które ustawowo nie wliczają się do DM też wpisują na oświadczeniu, nie na deklaracji.
-
- VIP
- Kontakt:
ale niby po co to jest...zwlaszcza ze jest RODO...wnoskodawca wcale nie musi Ci opisywac dokladnie przedstawia dochody w deklaracji bo tak jest zapisane w ustawie...jezeli nie przedstwaia dochodu z dzialalnosci gospodarczej w deklaracji...to po co ma oswiadczac,ze jej nie prowadzi...to logiczne, jezeli ma zbyt niski dochod...u mnie tylko pisze ze korzysta z mops...i wiadomo, bo przeciez do dochodu nie jest to wliczane co wynika równiez z ustawy...hmmm to można oswiadczac to co ma w deklaracji...a czego nie ma w oswiadczeniu? hmm...zawsze to wiecej papieru, tylko nie wiem czy to aby nie za duzo niepotrzebnych danych:)ekutereba pisze: 30 wrz 2020, 11:11 U nas na oświadczeniu opisywana jest sytuacja w szerszej mierze, nie tylko dochody gospodarstwa domowego.
- magdalenamagda
- Referent
- Kontakt:
nigdy nie zbierałam...wnioskodawca sklada wniosek deklaracje o dochodach fakture za energie elektryczna i ewentualnie zostawia zaswiadczenia o dochodach...choc teraz roznie z tym przez RODO:-) pisze: 30 wrz 2020, 11:06to nawet oświadczenia nie zbieracie?magdalenamagda pisze: 30 wrz 2020, 11:00 a deklaracja o wysokości dochodów, gdzie wnioskodawca oswiadcza o swoich i czlonkow gospodarstwa domowego dochodach i podpisuje pod odpowiedzialnoscia karna nie wystarczy?? po co dublowac papiery:) nie rozumiem

[/quote]
powiem szczerze ciekawe, nie spotkałam się z tym

-
- Referent
- Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
- Kontakt:
Ja tam zawsze bierę od wszystkich pełnoletnich oświadczenia.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :) - Kontakt:
nigdy nie zbierałam...wnioskodawca sklada wniosek deklaracje o dochodach fakture za energie elektryczna i ewentualnie zostawia zaswiadczenia o dochodach...choc teraz roznie z tym przez RODO
oswiadczenie dodatkowe nie jest wymagane...tez na szkoleniach tak mówili i maja racje...deklaracja jest wystarczajaca:)
[/quote]
u nas tak samo, nie dublujemy dokumentów na informacje, które i tak są we wniosku i deklaracji

[/quote]
u nas tak samo, nie dublujemy dokumentów na informacje, które i tak są we wniosku i deklaracji
Oprócz Oświadczenie pod odpowiedzialnością karną - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Centralnie ciepła woda
decyzja wstrzymująca wypłatę DM
Ile razy można przyznać wstecz
przekroczenie kryterium dochodowego- wzór decyzji
z. rodzinny do zwrotu DM też?
zajęcie komornicze dodatku mieszkaniwego w programie sygnity
prośba - sprawdzenie wyliczenia dodatku
początkująca
tytuł prawny do lokalu
umowa najmu obowiązkowo?
Utrata pracy a zaświadczenie o wynagrodzeniu
dochody za 3 ostatnie miesiące