Witam, czy wydajecie decyzje na na cały rok szkolny tj. od września do czerwca? Ja do tej pory robiłam tak: wydawałam na rok szkolny 2016/2017 na okres od września do grudnia (tu mogłam określić kwotę jaką mam na stypendia i czy starczy mi kasy)w styczniu-lutym brałam zgodę na zmianę w pierwotnej decyzji. Jak wiedziałam ile dostanę dotacji marzec-kwiecień wystawiałam decyzję zmieniającą. Decyzja za wrzesień-grudzień wyglądała tak: pkt 1. przyznaję stypendium w kwocie ... na... na okres wrzesień-grudzień. pkt 2. rozliczenia stypendium należy dokonać do dnia ..... pkt 3.wypłata nastąpi.... Potem jak miałam wszystkich zgody na zmianę decyzji pisałam tak: Zmienić decyzje nr ... z dnia .... w ten sposób,że dodaje się PKT 4. przyznaje się stypendium na...na okres od stycznia do czerwca. PKT 5. rozliczenie stypendium do .... PKT 6. wypłata nastąpi .... - To ponoć jest niepoprawne dlatego proszę o podpowiedź jak jest u Was? Nadmieniam,że mam 2 wypłaty w cały roku szkolnym tj. grudzień i czerwiec.
POSTANAWIAM
1.Przyznać na wniosek Pani .... zam. ........ dla ........ syna/córki wnioskodawcy, stypendium szkolne na okres od 01-09-2016r. do 30-06-2017r. w formie pomocy rzeczowej o charakterze edukacyjnym, w tym w szczególności na zakup podręczników do nauki, słowników, pomocy szkolnych w tym programów komputerowych, przyborów szkolnych, wyposażenia szkolnego, materiałów i pomocy dydaktycznych dla uczniów niepełnosprawnych oraz dla uczniów do praktycznej nauki zawodu, zakup obuwia i stroju sportowego wymaganego na lekcjach wychowania fizycznego, zakup obiadów w szkole.
2.Wypłata stypendium szkolnego zrealizowana będzie przekazem pocztowym lub wpłatą na konto w dwóch ratach w następujący sposób:
a) I rata do 20 grudnia 2016 r. za okres od września 2016r. do grudnia 2016 r. w wysokości:
- 95 zł miesięcznie w okresie od września do października 2016r.
- 100 zł miesięcznie w okresie od listopada do grudnia 2016r.
łącznie = 390 zł na podstawie oryginałów rachunków i faktur (wystawionych na wnioskodawcę) poświadczających poniesione wydatki na cele określone w pkt. 1 złożone w Urzędzie ......... w terminie do 30 listopada 2016 r.
b) II rata za okres od stycznia 2017r. do czerwca 2017r. w wysokości i w terminie, które zostaną ustalone po otrzymaniu dotacji, na podstawie oryginałów rachunków i faktur (wystawionych na wnioskodawcę) poświadczających poniesione wydatki na cele określone w pkt 1 złożone w Urzędzie........
3.W wypadku udokumentowania wydatków w wysokości niższej niż określona w pkt. 2 wypłacić kwotę niższą.
4. Decyzji nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.
a w kwietniu, po otrzymaniu dotacji napiszę tak:
POSTANAWIAM
1. Za zgodą strony zmienić w punkcie 2 podpunkt b Decyzji Nr ..... z dn. ...... przyznającej na wniosek
Pani ........ zam. ....... stypendium szkolne dla syna/ córki ....... w ten sposób, że otrzymuje on brzmienie:
„ b) II rata do 31 lipca 2017r. za okres od 01.01.2017r. do 30.06.2017r. w wysokości: 6 mies. x 100 zł= 600 zł, na podstawie oryginałów rachunków i faktur (wystawionych na wnioskodawcę) poświadczających poniesione wydatki na cele określone w pkt. 1. złożone w Urzędzie ....... w terminie do 30 czerwca 2017r.”
2. Decyzji nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.
w ten sposób nie zaciągam zobowiązania i zmieniam decyzję, która jest w obiegu i nie wygasła
ustawa o systemie oświaty wymienia 2 główne formy pomocy (Art. 90d ust. 2) czyli całkowite lub częściowe pokrycie kosztów udziału (...) i pomoc rzeczowa o charakterze edukacyjnym
jest jeszcze trzecia tj. całkowite lub częściowe pokrycie kosztów związanych z pobieraniem nauki poza miejscem zamieszkania (szkoły ponadgimnazjalne, słuchacze kolegiów)
no i forma pieniężna (nie dla wszystkich)
także żeby rozliczyć podręczniki i przybory tylko forma pomocy pod hasłem "pomoc rzeczowa o charakterze edukacyjnym ..." wydaje się właściwa
wiadomo,że zakup i przekazanie uczniowi konkretnego wyposażenia o charakterze edukacyjnym jest w praktyce (przy takiej ilości wniosków) niemożliwy do wykonania
regulaminy udzielania pomocy ustalane przez rady starają się zindywidualizować udzielaną pomoc i wprowadzają zasadę udzielania stypendium w ramach refundacji i my taką zasadę właśnie przyjmujemy
do tej pory jeśli ktoś nie miał faktur,to umożliwialiśmy zakup bezgotówkowy na tzw. przelew