Deklaracje miesięczne Vat w OPS - Księgowość

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 08 lut 2019, 22:09

...dłużnikjest winien te pieniądze gminie a nie BP. Proszę to w końcu zauważyć. Nawet za zaliczki tak było i za FA też tak jest, że dłużnik jest winien kasę gminie bo gmina realizuje zadanie zlecone. A 60% z tego co gmina powbierze oddaje ona kasę pobraną wg. stanu na np.31.12.2018 budżetowi państwa. Według STANU ŚRODKÓW....a jak stan środków jest zero to gmina zero jest winna BP. :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

A co to VATu to zgodzę się że bajzel jest totalny ale tzreba pamiętać co to działalność gospodarcza. OPS takowej nie prowadzi. Ale jest jak jest.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2019, 11:01

Z dniem 1 marca 2019 r. wejdzie w życie drugi pakiet zmian w podatku od towarów i usług. Najważniejszą z nich jest wprowadzenie obowiązkowej podzielonej płatności (MPP) dla wielu grup towarów i usług. Jest już zgoda w tej sprawie Komisji Europejskiej. Wynika to z likwidacji odwrotnego obciążenia na towary i usługi wymienione w załączniku nr 11 i 14 do ustawy o VAT. Ulegną również zmianie rozliczenia tego podatku w przypadku dobrowolnej podzielonej płatności. Z dniem 1 kwietnia br. wejdą w życie tzw. Wiążące Informacje Stawkowe dotyczące VAT. Poza tym wszyscy księgowi i dyrektorzy finansowi firm muszą wdrożyć nowe zasady ewidencjonowania i deklarowania tego podatku w związku z wejściem w życie obowiązku raportowania tzw. schematów podatkowych: wraz z deklaracją VAT-7 i VAT-7K trzeba raportować wielkość korzyści uzyskanych przez podatnika w związku z wdrożeniem owych schematów.

Z VAt jak widać to zaraz będzie jeszcze trudniej i chyba trzeba pomyślć o szkoleniu u prawdziwego fachowca z tego tematu tym bardziej, że szkolenia są po różnych miastach:

https://isp-modzelewski.pl/szkolenia/ol ... -2019-r-2/
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2019, 17:02

mazda pisze:Pomimo różnych interpretacji my od samego początku wykazujemy jako zwolnione:
- usługi opiekuńcze zwykle i specjalistyczne,
- odpłatność za Senior,
- oraz DPS tzw. oplata alimentacyjna członka rodziny
A czy to dobrze, nie wiem!
Sama jestem ciekawa jak mają inni, może się jeszcze ktoś wypowie. jest na sporo, wszyscy to mają, wiec odpowiedzi powinno być dużo!
Mazda: czy mogłabyś mi powiedzieć, jak księgujesz zwrot odpłatności za pobyt w DPS od członków rodziny? Niedługo będę miała takie wpłaty, a jeszcze nie myślałam jak to ugryźć. Będziemy mieć też wpłaty za 2018 rok. I jak to ująć w deklaracji VAT? Umowa o odpłatność będzie podpisana np. w marcu, zobowiązany ma płacić od listopada 2018 (data umieszczenia w DPS) i myślę o tym, czy korygować deklaracje wstecz. Pomożesz?;)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 11 lut 2019, 9:07

Proszę uważać na takie doradzanie między OPSami, gdyż jedna gmina może mieć wyrok WSA czy NSA i uznaje to jako niepodlegające pod VA , a inna nadal wali VAt zwolniony. MAmy zatem dwa typy deklaracji VAT.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2019, 9:10

w moim przypadku Pani z Urzędu Gminy , która zajmuje się rozliczaniem vatu (rozmawiałam z nią na temat rożnych interpretacji i ostatnich orzeczeń sądu co do vat z usług opiek.,) i ona zadzwoniła do US i powiedziała, że odpłatność za usł., opiekuńcze jest na podstawie decyzji admin.,, to usłyszała odp., że mamy te usługi wykazywać jako zwolnione, bo tak jest napisane w ustawie...
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 18 lut 2019, 22:29

...w ustawie jest też o niepodleganiu pod vat. Podobnie jak w dyrektywie vat. I podobnie jak w wyrokach sądów.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x