"Jak podaje MF, wszystkie podmioty zatrudniające (pracodawcy) będą tworzyć PPK dla wszystkich osób zatrudnionych (np. pracowników na etacie i zatrudnionych na umowie-zleceniu). Obowiązek zawierania umów o zarządzanie PPK będzie wprowadzany stopniowo:
-od 1 lipca 2019 r. dla podmiotów, które zatrudniają co najmniej 250 osób;
-od 1 stycznia 2020 r. dla podmiotów zatrudniających co najmniej 50 osób;
-od 1 lipca 2020 r. dla podmiotów zatrudniających co najmniej 20 osób,
-od 1 stycznia 2021 r. dla pozostałych podmiotów oraz osób zatrudnionych w jednostkach sektora finansów publicznych."
Moim zdaniem jest to bardzo dobre rozwiązanie dla ludzi którzy chcą dooszczędzić do swojej emerytury. Tu można poczytać https://www.mojeppk.pl/ . Krótko mówiąc to będą prywatne realne oszczędności. Współfinansowane przez trzy strony: pracownik, pracodawca i państwo. Zawsze będzie możliwość wypisania się z PPK jeżeli będziemy chcieli. A co ważne wszystkie zgromadzone środki będą dziedziczne.
Dużo się o tym wszystkim słyszy i ja szczerze to nie mam żadnych jakiś negatywnych opinii na ten temat. Skoro państwo cche byśmy zadbali o nasze emerytury to my mamy tak o z tego zrezygnować? Dla mnie to jest trochę bez sensu, bo ja cche mieć wysoką emeryturę dlatego zrobię wszystko by taka ona właśnie była
...to nie takie proste. Najpierw trzeba poczekać na Tarczę 4 bo tam są zmiany w PPK. Potem zastanowić się czy JST da kasę na PPK na dodatkwe wpłaty a nie tylko na tą obowiązkową, no i ludzie muszą mieć świadomość, że pensja będzie mniejsza a można zrezygnować z PPK.