Czy jest w stanie ktoś mi wyjaśnić, dlaczego mamy stosować zapis KC dla obliczenia wieku dziecka Art. - 112. Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było – w ostatnim dniu tego miesiąca. Jednakże przy obliczaniu wieku osoby fizycznej termin upływa z początkiem ostatniego dnia. Bo ja tego nie rozumiem! Przecież w sprawach nieuregulowanych obowiązuje nas KPA! Skąd to się wzięło?!
a gdzie jest jakaś podstawa prawna tego wyjątku? Nie rozumiem tego! bo jeśli ja urodziłam się 14.06, to jeśli przyszłabym do urzędu po dowód osobisty w dniu 13.06 to powinni mi przyjąć wniosek, a tak nie jest! Gdy umarłabym w dniu 13.06 to na klepsydrze wpiszą mi, że przeżyłam to swoje 38 lat, a nie 39! co Wy na to?
Świadczenie przysługuje w wieku do ukończenia 18. roku życia, w dniu urodzin osoba "nabyła" wiek pełnoletni, więc dzień przed nabyciem wieku jest ostatnim dniem uprawnienia do pobierania świadczenia, stąd taka zasada.
więc przyznajemy na zasadę no cóż... w zasadzie też sobie to tłumaczyłam tą zasadą... ale myślałam, że są jakieś podstawy prawne o których nie wiem.... Z drugiej strony - skoro mamy płacić dodatek z tyt. rozpoczęcia roku szkolnego w marcu (jako uzupełnienie), gdy dochód uprawnia do świadczeń rodzinnych w pełnej wysokości, a od kwietnia jest zł za zł - na podstawie ustnej informacji dla firmy będącej dostawcą oprogramowania, to czemu nie płacić na "zasadę" Pozdrawiam wszystkich pracujących:)