dlaczego??? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 kwie 2016, 10:54

Czy jest w stanie ktoś mi wyjaśnić, dlaczego mamy stosować zapis KC dla obliczenia wieku dziecka Art. - 112. Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było – w ostatnim dniu tego miesiąca. Jednakże przy obliczaniu wieku osoby fizycznej termin upływa z początkiem ostatniego dnia. Bo ja tego nie rozumiem! Przecież w sprawach nieuregulowanych obowiązuje nas KPA! Skąd to się wzięło?!
ziomalek

Napisano: 20 kwie 2016, 11:24

Jeżeli chodzi o ukończenie 18 lat nie stosujemy terminów ( to jest wyjątek).
urzędnik

Napisano: 20 kwie 2016, 12:05

a gdzie jest jakaś podstawa prawna tego wyjątku? Nie rozumiem tego! bo jeśli ja urodziłam się 14.06, to jeśli przyszłabym do urzędu po dowód osobisty w dniu 13.06 to powinni mi przyjąć wniosek, a tak nie jest! Gdy umarłabym w dniu 13.06 to na klepsydrze wpiszą mi, że przeżyłam to swoje 38 lat, a nie 39! co Wy na to?
ziomalek

Napisano: 20 kwie 2016, 12:08

Świadczenie przysługuje w wieku do ukończenia 18. roku życia, w dniu urodzin osoba "nabyła" wiek pełnoletni, więc dzień przed nabyciem wieku jest ostatnim dniem uprawnienia do pobierania świadczenia, stąd taka zasada.
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2016, 14:22

więc przyznajemy na zasadę :) no cóż... w zasadzie też sobie to tłumaczyłam tą zasadą... ale myślałam, że są jakieś podstawy prawne o których nie wiem.... Z drugiej strony - skoro mamy płacić dodatek z tyt. rozpoczęcia roku szkolnego w marcu (jako uzupełnienie), gdy dochód uprawnia do świadczeń rodzinnych w pełnej wysokości, a od kwietnia jest zł za zł - na podstawie ustnej informacji dla firmy będącej dostawcą oprogramowania, to czemu nie płacić na "zasadę" :) Pozdrawiam wszystkich pracujących:)
ziomalek

Napisano: 20 kwie 2016, 14:48

nie wiem co Cię w tym dziwi :) przyznajemy do ukończenia 18 lat, w dniu urodzin ma już 18 lat dlatego świadczenie kończy się dzień przed
ewka16

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x