dlaczego gminy nie realizują opieki wytchnieniowej - Wsparcie kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 13 lis 2020, 20:18

Witajcie,
Dziennik Gazeta Prawna chce zając się opisem problemów wynikających z opieki wytchnieniowej (Za życiem). Będę współpracowała przy tym tekście. NIe chciałabym tylko opinii tych, którzy chcą się pochwalić sukcesami :)
i w związku z tym mam prośbę i pytanie do Was: dlaczego ten program tak kulawo idzie? Dlaczego tak niewiele gmin go realizuje? Co z nim jest nie tak? Czy nie ma zainteresowania ze strony opiekunów niepełnosprawnych? Pomóżcie mi to zrozumieć, wiem, że na Was można zawsze liczyć.
OlkaM
Praktykant
Od: 13 lis 2020, 19:45
Zajmuję się: współpracuje z DGP w zakresie świadczeń socjalnych

Napisano: 25 cze 2021, 9:02

My realizujemy wytchnieniówkę, ale domyślam się jaki jest powód, że część gmin nie chce tego robić. Po pierwsze - roboty jest dużo przy tym, a kasa na obsługę mała, co wiąże się z tym, że któryś z pracowników najpewniej za free będzie musiał zająć się realizacją tego Programu. U nas spada to na barki Kierownika Działu Usług Opiekuńczych. Po drugie i chyba ważniejsze - bardzo trudno jest znaleźć kadrę w postaci opiekunów. Po trzecie - jeżeli już gminy się podejmują to raczej wytchnieniówki w formie ''dziennej'' bo brak jest infrastruktury i zaplecza, żeby osobę niepełnosprawną umieścić gdzieś na kilka dni.
lostintube
Praktykant
Od: 15 sty 2021, 11:34
Zajmuję się: zarządzanie ośrodkiem

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x