długa nieobecność uczestnika ŚDS a odpłatność - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 wrz 2014, 14:46

Witam,
uczestnik ŚDS ma przyznane usługi od miesiąca maja do końca roku. w miesiącach lipiec i sierpień nie uczęszczał na zajęcia z powodu wyjadu wypoczynkowego. teraz zwrócił się z prośbą o nienaliczanie odpłatności za usługi za te dwa miesiące. stąd moje pytanie: powinien zapłacić, czy też należy zwolnić go z tej odpłatności?
Ewem

Napisano: 08 mar 2015, 20:24

witam
odpłatnosc naliczana jest za miesiąc . Powodem zwolnienia może byc zwolnienie lekarskie lub np pobyt na turnusie rehabilitacyjnym.
Zwolnic możemy na wniosek uczestnika ale musi to dobrze udokumentowac.
gosc

Napisano: 09 mar 2015, 9:17

Witam
jaka podstawa prawna do zwolnienia z odpłatności?
U nas po kontroli zastrzeżono, że zwolnienia wyłącznie na podstawie art. 64 ustawy o pomocy społecznej. Nie ma możliwości zwolnienia z uwagi na chorobę czy wyjazd np na turnus.

pozdrawiam
pracownik23

Napisano: 10 mar 2015, 20:29

U nas robimy tak : wniosek osoby zainteresowanej , opinia z placówki + zaświadczenie lekarskie. Po kontroli nie mieli zastrzeżeń, mówili że zwolnienie musi być dobrze udokumentowane . Zawsze możemy powołać sie na art 101 (nie wiem czy dobrze pamietam) tj, dobro osoby korzystającej z pomocy społecznej.
Przy zwolnieniach wymagamy np. rachunków, faktur za leki.
marta321
Praktykant
Od: 08 mar 2015, 20:19
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2015, 10:50

marta321 czy dobrze rozumiem, że zwalniacie z odpłatności za pobyt osoby, które okażą się zwolnieniem lekarskim np dwutygodniowym? I wtedy zwalniacie za cały miesiąc czy proporcjonalnie za dwa tygodnie? Jakie województwo?

pozdrawiam
pracownik23

Napisano: 13 mar 2015, 8:47

pracownik 23
Województwo Warmińsko-Mazurskie. Zwalniamy za cały miesiąc , na razie podczas kontroli nikt nam tego nie zarzucił :)
marta321
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2015, 10:09

a czy tylko zwolnienie lekarskie uprawnia do uzyskania zwolnienia z odpłatności? co w przypadku np kiedy uczestnik jest na dwutygodniowym turnusie lub np wyjechał z rodzicami na wakacje???

pozdrawiam
pracownik23

Napisano: 17 mar 2015, 9:19

w przypadku wyjazdu na wakacje ja bym nie zwolniła (chociaż nie miałam takiej sytuacji) ale w przypadku turnusu bym zwolniła .
marta321
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x