Jak postępujecie z dłużnikami alimentacyjnymi, którym już od wielu lat nie wypłacamy świadczeń z FA, albo otrzymywaliśmy wnioski o podjęcie działań z innych gmin?
Czy takie osoby podajecie do kwartalnych sprawozdań, gdzie są wykazywani DŁUŻNICY ALIMENTACYJNI z terenu naszej gminy?
My podajemy ich cały czas i wychodzi tak, że dłużników mamy dużo a działań malutko.
(Czy jakieś działania podejmujecie w stosunku do takich "STARYCH" DŁUŻNIKÓW?)
Dłużnicy alimentacyjni
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS, ŚW, FA
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Re: Dłużnicy alimentacyjni
bardzo proszę o odpowiedż.
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
u mnie na ilość dłużników w gminie w okresie świadczeniowym składają się dłużnicy zamieszkali na terenie mojej gminy od wierzycielek, którym wypłacam świadczenia z fa plus dłużnicy, wobec których dostałam w okresie świadczeniowym wniosek o podjęcie działań...jesli przeprowadziłam do końca działania na wniosek (albo po przyznaniu u mnie świadczeń) w jednym okresie, a w kolejnym okresie nie dostałam wniosku o podjęcie działań, albo nie wypłacam już fa - do sprawozdania tych starych z zakończonymi działaniami - nie podaję. Czy dobrze - nie wiem, miałam kontrolę, nikt nie wnikał w to co to za jedni 

- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
bo tego to nawet samo ministerstwo nie wie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Starszy referent
- Kontakt:
dziękuję za odpowiedzi, chyba jednak będę liczyć tych starych dłużników do sprawozdań, tak myślę.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny, dodatki mieszkaniowe, świadczenia rodzinne
- Kontakt:
My do sprawozdania liczymy tylko tych dłużników, którzy byli aktualni w 2019r. (czyli tam gdzie otrzymaliśmy wniosek o podj. działań z innej gminy) + tych którzy u mnie mieszkają i mają u mnie dług (czyli jednocześnie OWW i OWD). Ale czy dobrze, to nie wiem! 

-
- Referent
- Zajmuję się: FA
jeżeli maja dług u ciebie w ośrodku to bym liczyła nawet starychandzia2017 pisze: 26 lut 2020, 13:35 dziękuję za odpowiedzi, chyba jednak będę liczyć tych starych dłużników do sprawozdań, tak myślę.
jeżeli nie maja zadłużenia bo tylko byłaś OWD to nie możesz mieć pewności gdzie oni mieszkają obecnie i czy jeszcze żyją
Oprócz Dłużnicy alimentacyjni - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Dłużnik za granicą
dłużnik zgłosił zmianę miejsca zamieszkania po wydaniu decyzji o uznaniu za uchylającego się
odrzucone modyfikacje Infomonitor
szósty BIG
Pełnoletnia osoba uprawniona urodziła dziecko.
Czy ma ktoś wzór postanowienio sprostowaniu decyzji
obliczanie podatku - bardzo proszę o podanie Waszej metody
BIG - przedawnienie?
przekazanie do BIG
egzekucja z nieruchomości (dobre dusze podpowiedzcie :) )
Wniosek dłużnika o umorzenie alimentów
Aktywizacja na wniosek wierzycielki
kiedyś uchylający się dzisiaj płaci 50% co dalej
Zamknięcie sprawy u komornika
co dalej z postępowaniem
zawiadomienie na komisariat policji