dłużnik zgłosił zmianę miejsca zamieszkania po wydaniu decyzji o uznaniu za uchylającego się
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR
- Kontakt:
dłużnik zgłosił zmianę miejsca zamieszkania po wydaniu decyzji o uznaniu za uchylającego się
w lutym wydałam decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się. pan nie odbierał korespondencji, z wyjątkiem zawiadomienia o wszczęciu postępowania z grudnia i w/w decyzji. po czym dłużnik zjawił się w Ośrodku i złożył oświadczenie, że od stycznia br. nie mieszka już na terenie naszej gminy.
decyzja DU nie jest jeszcze ostateczna.
co powinnam zrobić w takiej sytuacji?
poczekać aż decyzja się uprawomocni i przesłać ją do obecnie właściwego organu z wnioskiem o podjęcie działań wobec dłużnika?
decyzja DU nie jest jeszcze ostateczna.
co powinnam zrobić w takiej sytuacji?
poczekać aż decyzja się uprawomocni i przesłać ją do obecnie właściwego organu z wnioskiem o podjęcie działań wobec dłużnika?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny, dodatki mieszkaniowe, świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Re: dłużnik zgłosił zmianę miejsca zamieszkania po wydaniu decyzji o uznaniu za uchylającego się
Ja z decyzją bym nic nie robiła, a jedynie wysłała do OWW że dłużnik się przeprowadził ( i do Komornika informacja).
-
- Stażysta
- Kontakt:
Re: dłużnik zgłosił zmianę miejsca zamieszkania po wydaniu decyzji o uznaniu za uchylającego się
decyzja DU uprawomocniła się i właśnie piszę pismo przewodnie do OWD, że przesyłam oświadczenie dłużnika o aktualnym adresie zamieszkania, decyzję o uznaniu go za uchylającego się oraz wniosek o podjęcie wobec niego odpowiednich działań.
w tym piśmie powołałam się na art. 2 pkt 9 naszej ustawy, czy ten art. wystarczy czy powinnam powołać się na jeszcze jakiś?
w tym piśmie powołałam się na art. 2 pkt 9 naszej ustawy, czy ten art. wystarczy czy powinnam powołać się na jeszcze jakiś?
-
- Stażysta
- Kontakt:
jeszcze jedno pytanie: czy powinnam wysłać informację do dłużnika o przesłaniu jego oświadczenia oraz decyzji DU do innego organu?
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
a byłaś i OWW i OWD w jego sprawie?
skoro uznałaś go za uchylającego to prowadzisz do końca postępowanie,
trzeba było wydać decyzje o umorzeniu postępowania
a ten wniosek o podjęcie działań to po co?
napisać do komornika trzeba że zmienił miejsce zamieszkania, postępowanie umorzyc i przesłac decyzje dłużnkowi
jeżeli jesteś oww to piszesz wniosek o podjęcie działań a jak tylko owd to piszesz do oww ze zmienił miejsce pobytu
skoro uznałaś go za uchylającego to prowadzisz do końca postępowanie,
trzeba było wydać decyzje o umorzeniu postępowania
a ten wniosek o podjęcie działań to po co?
napisać do komornika trzeba że zmienił miejsce zamieszkania, postępowanie umorzyc i przesłac decyzje dłużnkowi
jeżeli jesteś oww to piszesz wniosek o podjęcie działań a jak tylko owd to piszesz do oww ze zmienił miejsce pobytu
-
- Stażysta
- Kontakt:
byłam OWW i OWD.
wg naszego prawnika mam przesłać decyzję o uznaniu go za uchylającego się do obecnego OWD właśnie z wnioskiem o podjęcie działań, więc też tak robię.
powiedziałam dłużnikowi, że nowy adres zamieszkania ma zgłosić do Komornika, ale sama i tak zamierzam wysłać taką informację.
decyzja jest już ostateczna, pan nie chciał się odwoływać.
wg naszego prawnika mam przesłać decyzję o uznaniu go za uchylającego się do obecnego OWD właśnie z wnioskiem o podjęcie działań, więc też tak robię.
powiedziałam dłużnikowi, że nowy adres zamieszkania ma zgłosić do Komornika, ale sama i tak zamierzam wysłać taką informację.
decyzja jest już ostateczna, pan nie chciał się odwoływać.
-
- Referent
ustawa wyrażnie mówi co przesyłamy z wnioskiem o podjęcie działań
nowy owd nie moze uzyc twej decyzji tylko prowadzi swoje postępowanie
a wniosek o sciganie juz wysłałaś? i zapytanie do cepiku?
żeby ci jeszcze prawnik dał na piśmie że trzeba tak zrobić i wskazał przepis prawny który to potwierdza to by było ok bo potem to ty odpowiadasz za to co wysyłasz i komu
nowy owd nie moze uzyc twej decyzji tylko prowadzi swoje postępowanie
a wniosek o sciganie juz wysłałaś? i zapytanie do cepiku?
żeby ci jeszcze prawnik dał na piśmie że trzeba tak zrobić i wskazał przepis prawny który to potwierdza to by było ok bo potem to ty odpowiadasz za to co wysyłasz i komu
-
- Stażysta
- Kontakt:
nie, nie wysłałam jeszcze ani wniosku na prokuraturę ani zapytania do cepik.
to co powinnam teraz zrobić, bo już sama nie wiem?
to co powinnam teraz zrobić, bo już sama nie wiem?
-
- Referent
no łatwo nie jest
zrobisz co musisz
decyzja jest cofnąć nie można ( ????)musisz dokończyć postępowanie
no i wysłać nowy wniosek o podjęcie działań
prawnik się wypowiedział choć oni nie zawsze maja racje
rozumie że dłuznik wie o decyji uznającej?
zrobisz co musisz
decyzja jest cofnąć nie można ( ????)musisz dokończyć postępowanie
no i wysłać nowy wniosek o podjęcie działań
prawnik się wypowiedział choć oni nie zawsze maja racje
rozumie że dłuznik wie o decyji uznającej?
-
- Stażysta
- Kontakt:
tak, dłużnik wie o decyzji uznającego go za uchylającego się
odebrał ją, po czym właśnie zadzwonił, że on tu już nie mieszka
kazałam mu przyjść napisać oświadczenie i przy tej okazji powiedziałam mu jeszcze raz, że taka decyzja została wydana.
odebrał ją, po czym właśnie zadzwonił, że on tu już nie mieszka
kazałam mu przyjść napisać oświadczenie i przy tej okazji powiedziałam mu jeszcze raz, że taka decyzja została wydana.
Oprócz dłużnik zgłosił zmianę miejsca zamieszkania po wydaniu decyzji o uznaniu za uchylającego się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
WYWIAD Z DŁUŻNIKIEM.
Dłużnik odwołał się od decyzji - co do SKO
Czy wypłacać dalej FA
zgon przedstawiciela ustawowego osób uprawnionych CO DALEJ?
Wniosek o przyłączenie
Spłacanie FA a BIGI
Córka chce alimenty na swoje konto
Dłużnik za granicą
odrzucone modyfikacje Infomonitor
szósty BIG
Pełnoletnia osoba uprawniona urodziła dziecko.
Czy ma ktoś wzór postanowienio sprostowaniu decyzji
obliczanie podatku - bardzo proszę o podanie Waszej metody
BIG - przedawnienie?
Dłużnicy alimentacyjni
przekazanie do BIG