dostałam wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika, wysłałam pismo, nie podjęte w terminie wróciło, miałam informacje, ze dłużnik może tam nie mieszkać więc poprosiłam policje o ustalenie czy mieszka, odpowiedź przyszła "w rozmowie z matką ustalono, że w/w CZASAMI PRZEBYWA pod tym adresem" .. czyli robię wszczęcie i całą procedurę? czy co..
a dlaczego nie? ja miałam umowę z komendantem już wcześniej żeby wysyłać im takie zapytania wcześniej zanim sprawa trafi do prokuratury kiedy i tak muszą badać sprawę, dla mnie to mniej papierologii
zaraz się okaże, że bezprawnie.. tzn pisze, że toczy się postępowanie wobec dłużnika, który się nie stawia, proszę o ustalenie czy faktycznie tam przebywa, nasz Ośrodek żyje bardzo dobrze z policją, a jak pisałam to w ich interesie też jest, bo i tak ostatecznie to oni muszą faceta ścigać
niki0 pisze:to możemy wystepowac do policji o ustalenie miejsca zamieszkania?
to jest wyręczanie komornika
KPC:
Art. 1086. [Dochodzenie]
§ 1. Komornik obowiązany jest z urzędu przeprowadzić dochodzenie w celu ustalenia zarobków i stanu majątkowego dłużnika oraz jego miejsca zamieszkania. Jeżeli środki te okażą się bezskuteczne, organy Policji przeprowadzą na wniosek komornika czynności w celu ustalenia miejsca zamieszkania i miejsca pracy dłużnika.
§ 2. Dochodzenie, o którym mowa w § 1, powinno być przeprowadzone okresowo w odstępach nie dłuższych niż 6 miesięcy.