dłużnik mi napisał - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 mar 2014, 12:26

Dłużnik siedzi w wiezieniu, dostał decyzje o zwrocie i napisał mi pismo że chce spłacać po 30,00 zł od miesiąca kwietnia. jak to potraktować?odpisać zwykłym pismem że ma wpłacić kwotę z decyzji na konto?
~olka

Napisano: 12 mar 2014, 12:29

no, ale na podst. art. 30 ust. 2 możesz rozłożyć na raty uwzględniając sytuację i \"dobrą wolę\" dłużnika
~inga

Napisano: 12 mar 2014, 12:35

czyli co pisać do więzienia o wgląd w sytuację dłużnika?
~olka

Napisano: 12 mar 2014, 12:58

w związku z wątpliwościami czego pismo dotyczyło, napisz do niego czy jego wolą jest wnisienie wniosku o rozłożenie na raty. Jeżeli kwota zaproponowanych rat w tej wysokości to ja bym odmówił rozłożenia nalezności na raty. Moim zdaniem wysokośc rat powinna być w miarę proporcjonalna do wysokości zobwiazań alimentacyjnych a czas spłaty powinien być najkrótszy , przecież ten dłuznik spłacając 30zł miesięcznie w ciągu roku spłaci 360zł ( nie licząc już odsetek) to pewnie mniej niż miesięczna kwota zasądzonych alimentów a do tego kumulują mu się bieżące nalezności.
~ pemek

Napisano: 12 mar 2014, 13:39

tak chyba zrobię o rozłożeniu na raty po 30,00 zł nie ma mowy bo facet ma miesięcznie zasądzonych alimentów na kwotę prawie 2000,00 zł.
~olka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x