dłużnik nie mieszka - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 19 cze 2017, 12:21

wezwanie na wywiad - awizowane, mieszkanie zamknięte. gmina odp. , że adres zameldowania w naszej gminie. wiem, że go tu nie ma. co mogę zrobić? co odp. OWW?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 cze 2017, 14:37

Czynności podejmuje się ze względu na adres zamieszkania a nie zameldowania (art. 2 ust. 9 ustawy).

Zgodnie z art. 25 kodeksu cywilnego "Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.".

Nie jest Pani organem właściwym do prowadzenia postępowania. Ja wysyłam jeszcze z policję, żeby sprawdzili adres i odpisuję, że jestem niewłaściwy. Chociaż z tą policją to mała nadgorliwość. To na OWW spoczywa obowiązek ustalenia adresu dłużnika, a w razie jego ustalenia/posiadania skierowanie wniosku o podjęcie działań, zgodnie z właściwością.
brtk
Stażysta
Od: 16 cze 2017, 7:37
Zajmuję się: FA

Napisano: 19 cze 2017, 14:41

czyli co, nie odebrał korespondencji to od razu pisze do OWW , że nie jestem organem właściwym?
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 19 cze 2017, 14:43

Ewasjana pisze:czyli co, nie odebrał korespondencji to od razu pisze do OWW , że nie jestem organem właściwym?
a jest z adnotacją "nie zamieszkuje"

jak nie ma to podwójnie awizowane = skutecznie doręczone
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2017, 14:56

z adnotacja ,,mieszkanie zamknięte''. to pewnie zmienia postać rzeczy?
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 19 cze 2017, 15:00

Ewasjana pisze:z adnotacja ,,mieszkanie zamknięte''. to pewnie zmienia postać rzeczy?
nie spotkałem się z taka adnotacją z reguły jest "nikogo nie zastano"
ale mieszkanie zamknięte to nie to samo co
wyprowadził się
adresat nie zamieszkuje, nie mieszka.
Jak dla mnie to podwójnie awizowane.
Wcześniej napisałaś "wiem że tu nie mieszka" skąd taka informacja ?
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2017, 15:06

eMGie pisze:
Ewasjana pisze:czyli co, nie odebrał korespondencji to od razu pisze do OWW , że nie jestem organem właściwym?
a jest z adnotacją "nie zamieszkuje"

jak nie ma to podwójnie awizowane = skutecznie doręczone
Podwójne awizowanie w razie braku adnotacji "nie zamieszkuje", nie jest równoznaczne ze skutecznym doręczeniem.

Żeby skorzystać z domniemania doręczenia, musiałaby Pani najpierw mieć wiedzę w obecnie toczącym się postępowaniu, że dłużnik tam zamieszkuje. Informacja, że dłużnik ma tam miejsce zameldowania, bez zweryfikowania, że on tam zamieszkuje jest niewystarczająca.

Adnotacja "mieszkanie zamknięte", też niczego nie potwierdza. Dlatego z pewnej nadgorliwości i dla spokoju, sprawdzam przez policję i jak nie mam potwierdzenia, że dłużnik tam zamieszkuje, nie mogę uznać się za właściwego do prowadzenia postępowania.
brtk
Stażysta
Od: 16 cze 2017, 7:37
Zajmuję się: FA

Napisano: 20 cze 2017, 8:20

ok,. widzę,, że pozostaje mi policja. dzięki (a wiem , że nie mieszka, bo to mała miejscowość :)
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x