Witam, mam pytanie co zrobić jeżeli jestem OWD i przyszedł do mnie dłużnik i oznajmił, że od miesiąca mieszka i pracuje w Wielkiej Brytanii. Jako osobę do odbioru korespondencji wskazał żonę, która została w Polsce. Mam pytanie co ja teraz jako OWD mam zrobić? Plis
Jeżeli wskazał osobę do odbioru korespondencji dot. funduszu alimentacyjnego i masz to na piśmie to nic innego nie robisz. W następnym okresie świadczeniowym ślesz korespondencję na adres, który wskazał. Skoro wyznaczył osobę do odbioru korespondencji to znaczy, że treść korespondencji będzie znał.
Art. 21 kpa
§ 1. Właściwość miejscową organu administracji publicznej ustala się:
(...)
3) w innych sprawach - według miejsca zamieszkania (siedziby) w kraju, a w braku zamieszkania w kraju - według miejsca pobytu strony lub jednej ze stron; jeżeli żadna ze stron nie ma w kraju zamieszkania (siedziby) lub pobytu - według miejsca ostatniego ich zamieszkania (siedziby) lub pobytu w kraju.
§ 2. Jeżeli nie można ustalić właściwości miejscowej w sposób wskazany w § 1, sprawa należy do organu właściwego dla miejsca, w którym nastąpiło zdarzenie powodujące wszczęcie postępowania, albo w razie braku ustalenia takiego miejsca - do organu właściwego dla obszaru dzielnicy Śródmieście w m.st. Warszawie.
Fakt, że dłużnik pracuje za granicą nie jest równoznaczny z zamieszkiwaniem dłużnika za granicą. Chociaż nie jest to wykluczone. Wielka Brytania to jego miejsce pobytu.
Zgodnie z art. 25 kc
Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.
Tym samym wszystko rozbija się o deklarację dłużnika, czy przebywa za granicą z zamiarem stałego pobytu. Jeżeli będzie chciał zwrotu prawa jazdy i tylko przebywa za granicą bez zamiaru stałego pobytu, to właściwość określamy na podstawie miejsca zamieszkania. Jeżeli przebywa za granicą z zamiarem stałego pobytu, to właściwość organu ustalamy na podstawie miejsca pobytu lub ostatniego zamieszkania, jeżeli brak miejsca pobytu.
Zgadzam się. Zawsze możesz go poinformować o warunkach jakie musi spełnić, żeby wystąpić z wnioskiem o zwrot. mam dłuznika, który pracuje na terenie innego kraju i tam też przebywa, ale adres stałego pobytu podaje w Polsce. Spełnił wszystkie przesłanki i ma już prawo jazdy