dłużnik płaci w euro - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 21 paź 2016, 13:41

witam,
wczoraj przyszła do nas wierzycielka pobierająca fa i powiedziała, że były mąż przysłał jej alimenty w wysokości 100 euro.
wie, że musi zwrócić część pobranego funduszu
pytanie - jak przeliczyć 100 euro na złotówki?
wg jakiego kursu?
czy na ostatni dzień miesiąca czy na dany dzień?

w rozporządzeniu pisze, że jak ktoś uzyskuje dochód z zagranicy to przelicza się wg kursu na ostatni dzień miesiąca, ale czy alimenty to taki dochód?
aniania

Napisano: 21 paź 2016, 14:09

pomóżcie proszę, bo nie wiem co robić
aniania

Napisano: 21 paź 2016, 14:20

Po 1. ma NP za ten miesiąć ale
2. Powiedz jej żeby wpłaciła do komornika lub do was tytułem spłaty zadłużenia dłuznika. Te 100 euro. Przelizcie po kursie NBP osttaniego dnia roboczego w miesiacu
kotbehemot6

Napisano: 21 paź 2016, 14:28

dzięki
ona nie chce wpłacać za dłużnika, woli spłacić np fa
aniania

Napisano: 21 paź 2016, 15:05

Przelicza się na walutę polską według średniego kursu złotego w stosunku do walut obcych ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski w dniu poprzedzającym przekazanie należności wierzycielowi.
gość:)

Napisano: 21 paź 2016, 15:32

Jeżeli otrzymuje alimenty bieżące, podczas gdy dłużnik alimentacyjny spłaca w tym czasie zaległości alimentacyjne (100 euro), do zaliczania wpłat dokonywanych przez dłużnika na poczet zaległości alimentacyjnych uprawniona jest
wierzycielka.Nie ma mowy o nienależnie pobranych.Inna interpretacja nie obroni się w odwołaniu ,ani skardze do WSA.
gość_gość

Napisano: 24 paź 2016, 8:06

gość_gość: art. 2 pkt 7 mówi o świadczeniach wypłaconych, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów

zaległych lub bieżących, więc tak czy inaczej powinna zwrócić

gość:) : a skąd to wiesz? nie mogę się tego doszukać
aniania

Napisano: 24 paź 2016, 8:29

aniania pisze:gość_gość: art. 2 pkt 7 mówi o świadczeniach wypłaconych, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów

zaległych lub bieżących, więc tak czy inaczej powinna zwrócić

gość:) : a skąd to wiesz? nie mogę się tego doszukać
gość_gość ma rację i wynika to z orzecznictwa WSA i NSA.

Wystarczy zajrzeć do kpc.Skopiuj mój post,wklej w google,a znajdziesz.
Gość

Napisano: 24 paź 2016, 8:51

dziękuję.
w takim razie, jeśli klientka mi zgłasza, że dostała od byłego męża kasę to nic z tym nie robię?
wybaczcie, jeśli pytanie jest głupie, ale nie zajmuję się funduszem alimentacyjnym. A dziewczyna, która się tym zajmowała zawsze kazała kobiecie zwracać kasę, wg kursu banku klientki.
czy powinnam coś zrobić z tą sprawą dalej? jakie jest właściwe postępowanie administracyjne?
bardzo proszę o pomoc
aniania

Napisano: 24 paź 2016, 9:21

Nie ma głupich pytań.
Nie jest tak,że nic nie robisz.Nienależnie pobrane są tak długo póki wierzyciel nie udowodni,że jest inaczej.Dla mnie pod względem prawnym jest to proste.Twoja koleżanka przelicza źle.Ociera się takie postępowanie o przestępstwo.Kurs przeliczasz tylko i wyłącznie do wskaźnika NBP.
gość:)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x