jeśli dłużnik przebywa i pracuje za granicą adres korespondencyjny ma w Polsce, to czy robicie całe postępowanie wobec tego dłużnika czy tylko doręczacie decyzję zwrotową. Bo przecież wiem że dłużnik nie przyjedzie z Holandii na moje wezwanie.
u nas jeślu dłużnik przebywa poza granicami kraju i ustanawia pełnomocnika ds doreczen, to wysylamy mu tylko inf o przyznaniu swiadczen i dec o zwrocie naleznosci, ale nie robimy wniosku do owd o podjecie dzialan, bo to jest bezcelowe
a jesli nie wskaze pełnomocnika to wysylamy mu wezwanie i :
Zgodnie z treścią art. 40 § 4 i 5 k.p.a. Strona zamieszkała za granicą lub mająca siedzibę za granicą, jeżeli nie ustanowiła pełnomocnika do prowadzenia sprawy zamieszkałego w kraju, jest obowiązana wskazać w kraju pełnomocnika do doręczeń. W razie niewskazania pełnomocnika do doręczeń przeznaczone dla tej strony pisma pozostawia się w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia.
i jak nie wskaże pełnomocnika to pisma pozostaja w aktach ze skutkiem doręczenia
a co w przypadku jeśli wiem ze da jest za granicą, wysyłałam mu do tej pory pisma na adres domowy do rodziców ale teraz matka juz nie odbiera jego listów? nie napisze mu pisma że ma usalić osobe ds doręczeń bo mi tez tego nie odbierze
jak u nas komornik wskazuje, ze dluznik jest za granica, albo jakos mamy informacje, ze tam przebywa, a nie mamy adresu zagranicznego, gdzie moglibysmy takie wezwanie wyslac, to ustanawiamy kuratora ds doreczen