katarzynka a jak to robicie? Pomożesz? Gdzie jakie dokumenty wysyłacie? Nie robiłam tego nigdy ani nikt w naszym ośrodku niestety i zastanawiam sie jak to zrobić, bo mamy wielu takich gdzie komornika wskazał że zagranicą ale nie mamy adresu... bede Ci bardzo bardzo wdzięczna Prosze...
U nas też trochę potrwało zanim zaczęliśmy się bawić w Kuratora
dobry radca Prawny by się przydał bo u nas wniosek do Sądu stworzył radca prawny i całe postępowanie zostało przedstawione przez niego, jak to powinno wygladac i to on ma upowaznienie od dyrekcji do podpisywania tych wnsiokow i skladac w sadzie
U nas w Ośrodku jeden z pracowników (akurat nie pracujący w FA) sprawuje tą wspaniałą funckję
Tworzymy wnioski do Sądu o ustalenie Kuratora ds doreczen- wydzial rodzinny i nieletnich ze wzgledu na ostatnie miejsce zamieszkania dluznika
do wniosku dołaczamy oswiadczenie/wyrazenie zgody na zaproponowanie Sądowi kandydatury na przedstawiciela osoby nieobecnej zgodnie z treścią art. 34 § 1 k.p.a.
i kserokopie dokuemntow potwierdzajacych taka sytuacje, np kserokopia pism od komornika, ze dluznik jest nieznany z miejsca pobytu, ze jego miejsce zamieszkania jest nieznane, pisma z owd, ze nie mieszka na terenie danej gminy, notatki sluzbowe z rozmow z komornikami, wszystko co tylko moze pomoc w udowodnieniu, ze dluznik jest nieznany z miejsca pobytu
wszystko zalezy od sadu
bo sa takie sprawy gdzie od razu mamy ustanowienie kurateli dla nieobecnego a sa takie, ze wzywaja nas jeszcze do uzupelnienia dokumentow, a sa i tez takie ktore ustalaja miejsce pobytu dluznika i to jest lepsze jak komornik
Hmm... My mamy radcę prawnego ale w gminie ogólnego a on nie bardzo wyraża chęć pomocy naszemu ośrodkowi. Dlatego nie wiem co teraz? A ten wniosek nie moze być poprostu podpisany przez p. kierownik? czy macie może taki wniosek, gdzie go mogę znaleść? na stronie sądu?