dłużnik stawł sie na wywiad po decyzji o uchylaniu się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 13 lut 2014, 14:28

Co w takim przypadku?? Nie robię wniosku do prokuratury, ale co z prawem jazdy?? Nie płacił 50% przez 6 mies.
~gosia

Napisano: 13 lut 2014, 14:57

Po uprawomocnieniu się decyzji występujesz z wnioskami do starosty i prokuratury.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2014, 15:03

Czyli dalej normalnie procedura....tylko zastanawia mnie jedno, bo wszczęte było postępowanie dlatego, że nie przyszedł. No i w związku z tym była decyzja, ale Pan postanowił się zjawić. Wiem, że 50% nie płacił, ale gdyby przyszedł na czas nie wszczynałabym postępowania i nie chciała tych 50 % i byłoby ok. A teraz tylko przesłanka ma być te 50 % żeby dalej dokończyć postępowanie??
~gosia

Napisano: 13 lut 2014, 15:07

Po uprawomocnieniu się decyzji występujesz z wnioskami.
Pan dłużnik może odwołać się od decyzji.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2014, 15:38

Gosia, chcesz wydać decyzję o uchylaniu się, nawet wtedy, gdy umożliwił przeprowadzenie wywiady?! Wszczęłaś postępowanie, bo nie przyszedł na wywiad - teraz przyszedł - umarzasz.
Jeżeli wszczynasz - nie przychodzi, ale płaci - też nie wydajesz decyzji.
~Paweł

Napisano: 13 lut 2014, 15:47

Nie Pawle. Juz dzisiaj pisałam. Jakie postępowanie wszczynasz w sprawie stawienia sie na wywiad czy w sprawie uznania za uchylającego sie od..? W sprawie uznania za uchylającego sie istnieja DWIE przesłanki -tawienie sie na wywiad oraz wywiązywanie sie ze zobowiązań przez 6 m. Jeżeli stawił sie na wywiad a nie płaci, to nie umarzasz bo nie masz podstaw do umorzenia.
~BEHEMOT

Napisano: 13 lut 2014, 16:13

Jednakże na podstawie art.5 ust.3a ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie wydaje się wobec dłużnika alimentacyjnego, który przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów.
Zgodnie z art. 105 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeksu Postępowania Administracyjnego gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części.
W powyższych okolicznościach należało orzec o umorzeniu postępowanie administracyjne w sprawie, gdyż stało się ono bezprzedmiotowe.
~jaga

Napisano: 13 lut 2014, 16:48

Jasne. Jaga ma rację.
~Paweł

Napisano: 14 lut 2014, 11:53

Ja tak postępuje do momentu gdy nie mam wydanej jeszcze decyzji ale jeśli juz wydam decyzję, pozostaje dłużnikowi tylko odwoływać się.
~Grazka

Napisano: 14 lut 2014, 12:10

BEHEMOT ma racje ;)
~loko

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x