Dłużnik zmarł 1 czerwca 2008 r. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 11 gru 2008, 17:33

Muszę wszcząć postępowanie i uznać jako nienależnie pobrane kwoty ZA za miesiąc lipiec, sierpień i wrzesień?
Powołuje się na art. 42 ust.1 i ust. 2 ???
~moni

Napisano: 11 gru 2008, 21:03

Najpierw trzeba wziąść oświadczenie od wierzyciela, od kiedy wiedział o śmierci dłużnika.
~Marek

Napisano: 12 gru 2008, 15:49

Ale osoba nie wiedziała o śmierci dłużnika.
Wydaje mi się, że to są nienależnie pobrane świadczenia.
~moni

Napisano: 15 gru 2008, 9:13

jak dłużnik zmarł wnioskodawca o tym nie wiedział to za bardzo nie możesz zrobić nienależnie pobranych.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2008, 11:09

To co w tym momencie. Mam nic nie robić tylko osoba mi napisze oświadczenie, że nic nie wiedziała i to wszystko ???
~moni

Napisano: 17 gru 2008, 10:29

sprawdź w USC kto odebrał akt zgonu dłużnika.
~MariaK

Napisano: 20 gru 2008, 14:35

Można tak zrobić, ale weźcie też oświadczenie.
~Marek

Napisano: 22 gru 2008, 13:41

Wydaje mi się, że to są nienależnie pobrane. Ja bym napisała jej wszczęscie postępowanie, potem uchylenie decyzji.
Powiedziałam już wierzycielce żeby napisała oswiadczenie, że nie wiedziała nic o śmierci dłużnika i żeby się ewentualnie odwoływała do SKO.
~moni

Napisano: 22 gru 2008, 14:13

w żadnym wypadku nie są to nienależnie pobrane świadczenia jeżeli wierzycielka nie wiedziała o śmierci dłużnika. Musi poświadczyć kiedy i w jaki sposób otrzymała tą informację.Jeżeli zataiła tą wiadomość i świadomie pobierała zaliczkę to są nienależnie pobrane, w innym wypadku nie.
~EWA

Napisano: 23 gru 2008, 11:48

U mnie Pani mecenas powiedziała, że to są nienależne pobrane chociaż nie bardzo wiedziała na jaki art. się powołać. Mi się wydaję, że to są nienależnie pobrane wg. art. który mówi, że nienależnie pobrane świadczenia to świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń.
~moni

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x