Dłużnik zmarł 1 czerwca 2008 r.

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
~moni

Dłużnik zmarł 1 czerwca 2008 r.

Post autor: ~moni »

Muszę wszcząć postępowanie i uznać jako nienależnie pobrane kwoty ZA za miesiąc lipiec, sierpień i wrzesień?
Powołuje się na art. 42 ust.1 i ust. 2 ???
~Marek

Re: Dłużnik zmarł 1 czerwca 2008 r.

Post autor: ~Marek »

Najpierw trzeba wziąść oświadczenie od wierzyciela, od kiedy wiedział o śmierci dłużnika.
~moni

Ale osoba nie wiedziała o śmierci dłużnika.
Wydaje mi się, że to są nienależnie pobrane świadczenia.
Awatar użytkownika
RR
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: RR »

jak dłużnik zmarł wnioskodawca o tym nie wiedział to za bardzo nie możesz zrobić nienależnie pobranych.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
~moni

To co w tym momencie. Mam nic nie robić tylko osoba mi napisze oświadczenie, że nic nie wiedziała i to wszystko ???
~MariaK

Post autor: ~MariaK »

sprawdź w USC kto odebrał akt zgonu dłużnika.
~Marek

Post autor: ~Marek »

Można tak zrobić, ale weźcie też oświadczenie.
~moni

Wydaje mi się, że to są nienależnie pobrane. Ja bym napisała jej wszczęscie postępowanie, potem uchylenie decyzji.
Powiedziałam już wierzycielce żeby napisała oswiadczenie, że nie wiedziała nic o śmierci dłużnika i żeby się ewentualnie odwoływała do SKO.
~EWA

Post autor: ~EWA »

w żadnym wypadku nie są to nienależnie pobrane świadczenia jeżeli wierzycielka nie wiedziała o śmierci dłużnika. Musi poświadczyć kiedy i w jaki sposób otrzymała tą informację.Jeżeli zataiła tą wiadomość i świadomie pobierała zaliczkę to są nienależnie pobrane, w innym wypadku nie.
~moni

U mnie Pani mecenas powiedziała, że to są nienależne pobrane chociaż nie bardzo wiedziała na jaki art. się powołać. Mi się wydaję, że to są nienależnie pobrane wg. art. który mówi, że nienależnie pobrane świadczenia to świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń.
ODPOWIEDZ