dłużnik zmarł a komornik przekazał pieniądze - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 gru 2015, 9:15

Dłużnik zmarł we wrześniu w październiku wygasiłam jego zadłużenie a teraz komornik przekazał kwotę i to dość sporą co z pieniędzmi jak je rozliczyć skoro na koncie dłużnika jest 0
Sylwia18

Napisano: 17 gru 2015, 9:26

Oddaj kasę z pismem, dlaczego - art. 28 ust. 3
KS powinien przelać kasę wierzycielce.
kawa i ciasto

Napisano: 18 gru 2015, 13:04

Dzięki za odpowiedź czy może ktoś jeszcze się wypowie?
Sylwia18

Napisano: 18 gru 2015, 13:09

No ale w czym tu się więcej wypowiadać! Wystarczy przeczytać ustawę i artykuł, który masz zacytowany wyżej - po śmierci wygasają należności takie i takie oprócz należności wobec wierzyciela, takie należności reguluje KS, więc do niego kasa powinna wrócić. Nie ma tutaj innego rozwiązania, skleć pismo i odsyłaj kasę raz dwa.
kawa i ciasto

Napisano: 18 gru 2015, 14:41

tylko że ja nie wysyłam do komornika informacji o wygaszeniu należności tylko wysyłam informację o zgonie, robię tylko pismo do księgowości oraz do akt o wygaszeniu należności i w jakiej kwocie
Sylwia18

Napisano: 18 gru 2015, 16:02

Wysyłasz do komornika informację, że dłużnik zmarł i w związku z tym wygaszono należności, podajesz podstawę prawną takiego działania. Odsyłasz kasę - pismo do KS robisz w 2 egzemplarzach i zanosisz też do księgowej, żeby wiedziała, ile ma odesłać i komu.
KS na podstawie takiego pisma odeśle przekazaną kasę wierzycielce.
kawa i ciasto

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x