dłuznik zwrócił sie o umorzenie zaliczki alimentacyjnej - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 07 lut 2012, 19:54

Nie wiem czy chce się Wam trochę wysilić Wasze tęgie głowy ale warto zajrzeć do orzecznictwa w tej materii.Interpretacja przepisów daje jeszcze inną możliwość.Wystarczy z tego skorzystać.Musicie mieć jednak dobrą wolę i nachylić się nad dłużnikiem.
W innym wypadku traficie w końcu na dłużnika-prawnika i będzie miał z Was niezły ubaw.
Z tego co wiem taka sytuacja ma już miejsce gdzieś na południu.

PS
skorygowałem wierzyciel na dłużnik
~takisobiektoś

Napisano: 26 cze 2012, 15:54

Nie koniecznie, zgodnie z art. 16 ustawy o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej organ właściwy wierzyciela może umorzyć należność dłuznika alimentacyjnego z tytułu wypłaconych zaliczek, uwzględniając sytację dochodową i rodzinną tych osób.
~Grazia

Napisano: 27 cze 2012, 16:37

Raty nie wchodzą w grę jeśli chodzi o zaliczkę alimentacyjn.ą- brak podstawy prawnej
Tylko FA można rozłożyć na raty
~Jola

Napisano: 01 lip 2012, 17:19

\"Nie wiem czy chce się Wam trochę wysilić Wasze tęgie głowy ale warto zajrzeć do orzecznictwa w tej materii.Interpretacja przepisów daje jeszcze inną możliwość.Wystarczy z tego skorzystać.Musicie mieć jednak dobrą wolę\"

wiele osób powie, że orzecznictwo nie jest wykładnią prawa w Polsce - owszem - ale warto korzystać z tych orzeczeń
to są doświadczenia, które można wykorzystać w swojej pracy - niekoniecznie na niekorzyść \"petenta\" co najczęściej stosujecie
~Małgorzata

Napisano: 17 lip 2012, 14:42

a jaką ustawę stosować o FA czy zaliczce?

jak interpretujecie ten art 41 ustawy o FA

z czego to wynika że art 30 FA??
~ANNa

Napisano: 01 sie 2012, 12:49

Jak liczycie 3,5 czy 7 lat skutecznej egzekucji wobec dłużnika alimentacyjnego przewidzianej w art 30 ust 1? Bo ja sama nie wiem. Dłużnik wpłacał regularnie całe alimenty od listopada 2006 r. do maja 2010 r. i od lipca 2010 r. do lipca 2012 r. To ile mu lat policzyć i czy można sumować okresy z przerwą (3 lata +2 lata=5 lat)?
~nowapa

Napisano: 16 paź 2012, 9:28

do mnie też dłużnik złożył wniosek o umorzenie ZA, ale nie jestem jego organem właściwym.... z Waszych wypowiedz wynika, że powinnam wniosek ten odesłać do OWD dłużnika... postanowieniem ze względu na miejsce zamieszkania dłuznika?
~Gosiaczek :)

Napisano: 26 lut 2014, 11:08

Zaliczka zgodnie z art. 16 ustawy o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej organ właściwy WIERZYCIELA może umorzyć należność dłuznika alimentacyjnego z tytułu wypłaconych zaliczek.
~Iza. Z

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x