dm dla obcokrajowca
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
dm dla obcokrajowca
mam pytanie, prosze o podpowiedz. Czy jesli obcokrajowiec spełnia wszystkie warunki do otrzymania dm zgodnie z ustawą to czy rzeczywiscie musi przedstawic kartę pobytu? jest taki wymóg? na jakiej podstawie?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: dm dla obcokrajowca
wydaje mi się...że nie musiMikolaze pisze: 19 maja 2022, 7:55 mam pytanie, prosze o podpowiedz. Czy jesli obcokrajowiec spełnia wszystkie warunki do otrzymania dm zgodnie z ustawą to czy rzeczywiscie musi przedstawic kartę pobytu? jest taki wymóg? na jakiej podstawie?

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
nie wydaje mi się, w ustawie o DM jest napisane, że przysługuje osobie która ma tytuł prawny, czyli teoretycznie każdy obcokrajowiec może ubiegać się o DM
-
- VIP
- Kontakt:
mowa jest o karcie pobytu...a nie o tytule prawnymkamos90 pisze: 19 maja 2022, 9:17 nie wydaje mi się, w ustawie o DM jest napisane, że przysługuje osobie która ma tytuł prawny, czyli teoretycznie każdy obcokrajowiec może ubiegać się o DM

jezeli spelnia wszystkie wymagania do ubiegania sie o dodatek mieszkaniowy...tak jak napisano wyzej...pewnie jest umowa najmu z wlascicielem lokalu lub moze to jest jego mieszkanie wlasnosciowe...wtedy moze ubiegac sie o dodatek mieszkaniowy bo w ustawie o dodatkach mieszkaniowych nie ma mowy o karcie pobytu
-
- Referent
- Kontakt:
to bedzie moj pierwszy wniosek od obcokrajowca i zaczelam sie zastanawiac bo czytałam wczesniej tutaj na forum ktoś pisał, że musi miec kartę pobytu. Osobiście też uważam, że skoro w ustawie o dm nie ma nam ten temat zadnej wzmianki to nie trzeba ale zawsze wolę wszystko zweryfikować.... dzieki za odpowiedzi 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dm
- Kontakt:
ja myślę, że lepiej było by sprawdzić czy jest karta pobytu, bo jak ktoś nielegalnie przebywa/pracuje w Polsce to śmiesznie żeby dostawał jeszcze dodatek mieszkaniowy...
-
- Referent
- Kontakt:
Knapa pisze: 19 maja 2022, 12:56 ja myślę, że lepiej było by sprawdzić czy jest karta pobytu, bo jak ktoś nielegalnie przebywa/pracuje w Polsce to śmiesznie żeby dostawał jeszcze dodatek mieszkaniowy...
własnie rozmawiałam z wnioskodawcą, razem z wnioskiem ma przynieść kartę pobytu (tak na wszelki wypade)
dzieki za sugestie
-
- VIP
- Kontakt:
wiele rzeczy jest smiesznych w dodatkachKnapa pisze: 19 maja 2022, 12:56 ja myślę, że lepiej było by sprawdzić czy jest karta pobytu, bo jak ktoś nielegalnie przebywa/pracuje w Polsce to śmiesznie żeby dostawał jeszcze dodatek mieszkaniowy...

"Co ważne, wspomniany akt prawny nie uzależnia prawa do dodatku mieszkaniowego od posiadania polskiego obywatelstwa. To oznacza, że o dodatek mieszkaniowy mogą wnioskować również obcokrajowcy (niezależnie od formy ich legalnego pobytu na terenie Rzeczpospolitej Polskiej)"
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Cudzoz ... 16635.html
Oprócz dm dla obcokrajowca - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Od kiedy dodatek mieszkaniowy
jakie opłaty liczę przy własności prywatnej
pozyczka z zfSs
Jakie wydatki
Śmierć zarządcy co dalej?
Świadczenie przedemerytalne
opłata skarbowa - zwolnienie podstawa
Dziecko w sosw
podpowiedzcie :)
podstawa prawna
Ulga na dzieci
Zgon
Prośba o weryfikację - wynajem mieszkania.
świadczenie rodzicielskie uzupełniające z ZUS
wyliczenie dodatku SPÓŁDZIELNIA
dopłata do czynszu w ramach programu mieszkanie +