Mam program sygnity. Wydrukowałam go i nie jestem pewna czy to tak powinno byc.
1) w części e1 pkt 5 - mi program podaje datę wypłaty, jak czytałam na forum inni piszą , że to powinien być wpisany pierwszy dzień każdego miesiąca. Jak to właściwie powinno być?
2) w części e1 pkt 6 - mi program podaje ostatni dzień każdego miesiąca. W Twoim przykładzie ta rubryka jest nie wypełniona. Z czego to wynika?
do BDMB
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: do BDMB
W polach E1p5-E1p6 podaje się datę powstania należności lub okres w którym należność powstała.
W przypadku zwrotu od DA należność z tego tytułu powstaje w dniu wypłaty świadczenia osobie uprawnionej i odsetki nalicza się od dnia następnego dlatego nie podaję okresu tylko konkretną datę. Podana data w pewnym sensie identyfikuje tę należność.
Natomiast np. w przypadku NP z racji tego, że odsetki nalicza się od pierwszego dnia następnego miesiąca w którym wypłacono nienależnie świadczenia w TW nie podaję konkretnej daty powstania należności tylko okres czyli podaję E1p5-E1p6.
W przypadku zwrotu od DA należność z tego tytułu powstaje w dniu wypłaty świadczenia osobie uprawnionej i odsetki nalicza się od dnia następnego dlatego nie podaję okresu tylko konkretną datę. Podana data w pewnym sensie identyfikuje tę należność.
Natomiast np. w przypadku NP z racji tego, że odsetki nalicza się od pierwszego dnia następnego miesiąca w którym wypłacono nienależnie świadczenia w TW nie podaję konkretnej daty powstania należności tylko okres czyli podaję E1p5-E1p6.
czyli jeśli chodzi o TW dla dłuznika to w części E1 pkt 6 nie uzupełnia się
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jeżeli data w polu E1p5 jest datą powstania należności (w FA jet to data wypłaty świadczenia) to pola E1p6 nie wypełnia się.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Rozporządzenie MF w sprawie wzorów TW
E1 i następne bloki
Poz. 5 – wpisuje się datę powstania należności pieniężnej lub datę początkową okresu, w którym powstała należność pieniężna.
Poz. 6 – wpisuje się datę końcową okresu, w którym powstała należność pieniężna.
-------------------------------------------------------
Jeżeli należność charakteryzuje data jej powstania to podaje się tylko tę datę a jeżeli okres to wymaga się do jego określenia podania dwóch dat.
E1 i następne bloki
Poz. 5 – wpisuje się datę powstania należności pieniężnej lub datę początkową okresu, w którym powstała należność pieniężna.
Poz. 6 – wpisuje się datę końcową okresu, w którym powstała należność pieniężna.
-------------------------------------------------------
Jeżeli należność charakteryzuje data jej powstania to podaje się tylko tę datę a jeżeli okres to wymaga się do jego określenia podania dwóch dat.
Oprócz do BDMB - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
TW
Elmer pomóż proszę ciekawy przypade
po wywiadzie
umorzenie
co z decyzją o uznaniu za dłużnika?
renta socjalna a komornik
TW a zgon
przekazanie według właściwości
dłużnik ze znacznym
CZY Z WPŁATY KOMORNIKA MOŻNA ROZLICZYĆ KOSZTY UPOMNIENIA ?
dalsze TW
zwolnienie z funkcji kuratora
postanowieni czy odmowa
zniesienie alimentów do kiedy FAL
Upomnienie
TW