DO -brak dochodu na MF a zdrowotna odprowadzona-pracodawca
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
Sw - Kontakt:
DO -brak dochodu na MF a zdrowotna odprowadzona-pracodawca
Złożony wniosek o DO, Pani rozliczała się wspólnie z mężem , jej dochód wykazany a u niego 0 zł , a z ZUS odpowiedź ,że od 01-09-2022 zgłoszony i w każdym miesiącu jest odprowadzona składka .
Co zrobić w takim przypadku , wezwać do wyjaśnień ?
Co zrobić w takim przypadku , wezwać do wyjaśnień ?
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Re: DO -brak dochodu na MF a zdrowotna odprowadzona-pracodawca
Prawdopodobnie źle się rozliczył. Niech przyniesie PIT-11 i policzcie dochód z PITa
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie widzę podstaw do takiego działania. Przepisy wyraźnie mówią, że dane o dochodzie należy pozyskać z empatii, a jeśli ta nie działa, z urzędu skarbowego.Alalala pisze: 16 kwie 2024, 15:09 Prawdopodobnie źle się rozliczył. Niech przyniesie PIT-11 i policzcie dochód z PITa
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW, ZR, DO
- Kontakt:
Jeśli Pan ma dwuczłonowe po żonie i kawalerskie nazwisko lub ma dwa imiona na weryfikacji PESEL i jest to oprogramowanie sygnity trzeba wysłać zapytanie empatią bez drugiego nazwiska i imiona i bez błędu ortograficznego lub z dwoma imionami różne kombinacje. Empatia w weryfikacji zus robi po numerze PESEL i może być błąd w imieniu i nazwisku a i tak zrobi dobrze a US po PESEL i imionach i nazwiskach.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO
- Kontakt:
Jeśli ktoś się nie rozliczył, lub rozliczył się źle, to US Ci nie pomoże. Miałam Panią, która w Zusie widniała jako emerytka przez cały rok i jeszcze umowa zlecenie. W US wyszło, że ma dochodu 2700 zł (rocznie), wezwałam do dostarczenia dochodów z emetytury, przyniosła, wyjaśniła, że myślała, że ZUS sam rozlicza emeryturę. Więc podpowiedziałam jej, żeby poleciała szybko do osoby, co ją rozliczała, niech składa korektę, bo jak sama się rozlicza, to musi wykazać wszystko, że ZUS rozlicza emeryturę jeśli nie ma innych dochodów.kronos79 pisze: 18 kwie 2024, 10:25Nie widzę podstaw do takiego działania. Przepisy wyraźnie mówią, że dane o dochodzie należy pozyskać z empatii, a jeśli ta nie działa, z urzędu skarbowego.Alalala pisze: 16 kwie 2024, 15:09 Prawdopodobnie źle się rozliczył. Niech przyniesie PIT-11 i policzcie dochód z PITa
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
sprawdź czy nie ma gdzieś literówki w imieniu lub nazwisku
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja to doskonale rozumiem, ale nadal przepisy nie dają Ci możliwości ustalania dochodów podlegających opodatkowaniu w oparciu o źródła inne niż Empatia lub urząd skarbowy. Można oczywiście wezwać stronę, pokierować nią, ale nie można ustalać dochodu np. w oparciu o przedłożony PIT z ZUSu.Zyta87 pisze: 25 kwie 2024, 7:53Jeśli ktoś się nie rozliczył, lub rozliczył się źle, to US Ci nie pomoże. Miałam Panią, która w Zusie widniała jako emerytka przez cały rok i jeszcze umowa zlecenie. W US wyszło, że ma dochodu 2700 zł (rocznie), wezwałam do dostarczenia dochodów z emetytury, przyniosła, wyjaśniła, że myślała, że ZUS sam rozlicza emeryturę. Więc podpowiedziałam jej, żeby poleciała szybko do osoby, co ją rozliczała, niech składa korektę, bo jak sama się rozlicza, to musi wykazać wszystko, że ZUS rozlicza emeryturę jeśli nie ma innych dochodów.kronos79 pisze: 18 kwie 2024, 10:25Nie widzę podstaw do takiego działania. Przepisy wyraźnie mówią, że dane o dochodzie należy pozyskać z empatii, a jeśli ta nie działa, z urzędu skarbowego.Alalala pisze: 16 kwie 2024, 15:09 Prawdopodobnie źle się rozliczył. Niech przyniesie PIT-11 i policzcie dochód z PITa
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
- Kontakt:
Tez mam podobny przypadek. Pan źle rozliczony co ewidentnie widać po naszych weryfikacjach. Pismo do US- nie udzielą odpowiedzi bo widzą, że Pan nie wykazał wszystkich dochodów, musi sie zgłosić i zrobić korektę (ale co najlepsze- oni sami go nie będą wzywać), poza tym nie odpowiadają do osłonówekkronos79 pisze: 08 maja 2024, 13:53Ja to doskonale rozumiem, ale nadal przepisy nie dają Ci możliwości ustalania dochodów podlegających opodatkowaniu w oparciu o źródła inne niż Empatia lub urząd skarbowy. Można oczywiście wezwać stronę, pokierować nią, ale nie można ustalać dochodu np. w oparciu o przedłożony PIT z ZUSu.Zyta87 pisze: 25 kwie 2024, 7:53Jeśli ktoś się nie rozliczył, lub rozliczył się źle, to US Ci nie pomoże. Miałam Panią, która w Zusie widniała jako emerytka przez cały rok i jeszcze umowa zlecenie. W US wyszło, że ma dochodu 2700 zł (rocznie), wezwałam do dostarczenia dochodów z emetytury, przyniosła, wyjaśniła, że myślała, że ZUS sam rozlicza emeryturę. Więc podpowiedziałam jej, żeby poleciała szybko do osoby, co ją rozliczała, niech składa korektę, bo jak sama się rozlicza, to musi wykazać wszystko, że ZUS rozlicza emeryturę jeśli nie ma innych dochodów.kronos79 pisze: 18 kwie 2024, 10:25Nie widzę podstaw do takiego działania. Przepisy wyraźnie mówią, że dane o dochodzie należy pozyskać z empatii, a jeśli ta nie działa, z urzędu skarbowego.Alalala pisze: 16 kwie 2024, 15:09 Prawdopodobnie źle się rozliczył. Niech przyniesie PIT-11 i policzcie dochód z PITa

- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
jak mu wyjdzie większy należny podatek to go wezwą tylko pod koniec biegu okresu przedawnienia czyli za niecałe 5 lat

skoro wezwanie to jakiś termin a skutki niewywiązania się z wezwania w terminie są określone w przepisachNo to wezwałam Pana o dostarczenie informacji z US w związku z nieprawidłowościami no i czekam. Obawiam się tylko, że to może potrwać, nie wiem jak to dalej ugryźć.

Oprócz DO -brak dochodu na MF a zdrowotna odprowadzona-pracodawca - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
VAT - Tom i inny
Wezwanie do wyjaśnień
karta podatkowa - a dochód
Potwierdzenie opłat za faktury.
pani ma rentę rodzinną na syna
DO karta Polaka
refundacja VAT- zarządca
Refundacja VAT - która deklaracja ?
Dodatek osłonowy- podatki
Decyzja odmowna - gazowy , nie zgłoszone żródło ciepła
Składki KRUS 13-14
Kolejny wniosek o dodatek osłonowy inny skład rodziny