do dps z rentą socjalna - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 kwie 2012, 12:40

mam klientkę która ma zostać umieszczona w dps, posiada ona tylko rentę socjalną i jakieś oszczędności na koncie. Dodam że pani jest po udarze mózgu i nie ma z nia żadnego kontaktu, napisałam więc wniosek do sądu o umieszczenie jej bez jej zgody. i teraz moje pytanie, kto i z czego ma płacic za dps? dodał ze ta Pani nie ma zadnej rodziny, jedynie sąsiadka się nią opiekuje.
~nowa

Napisano: 10 kwie 2012, 13:49

Mieszkaniec płaci 70% swoich dochodów, resztę (czyli do wysokości pełnego kosztu utrzymania mieszkańca w konkretnym DPS ogłoszonym w Dzienniku Urzędowym) dopłaca gmina, która skieruje Panią do DPS
~karoll

Napisano: 10 kwie 2012, 20:35

Dokładnie, renta socjalna nie jest przesiwskazaniem do umiesczenia w DPS
~malwina

Napisano: 10 kwie 2012, 21:59

załatw Pani dodatek pielęgnacyjny, zawsze to też jakaś kasa i dla pani i dla was mniej do dopłaty, poza tym z uwagi na stan zdrowia ji stopien niepelnosprawności jej się nalezy
~mańka

Napisano: 11 kwie 2012, 15:55

można się również zwrócić do sądu o wyznaczenie kuratora do reprezentowania jej interesu i dysponowania środkami pieniężnymi. nie jest powiedziane że osoba musi być ubezwłasnowolniona. może mieś osobę wspomagająca
~kysa

Napisano: 12 kwie 2012, 19:59

do kysa możesz bliżej naświetlić jak to wygląda, czyli jak powinien być napisany wniosek do sądu .
~lary

Napisano: 13 kwie 2012, 13:06

jako ośrodek występujecie do sądu o wyznaczenie kuratora dla klientki opisując jej stan zdrowia. dobrze jest mieć zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza prowadzącego lub rodzinnego. wniosek wygląda podobnie jak o ubezwłasnowolnienie
~kysa

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem