czy można zająć majątek za umieszczenie w dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 13 kwie 2012, 16:43

zastanawiam się czy są jakieś przepisy pozwalające zająć gminie majątek (dom i działka budowlana)osoby kierowanej do dps, która posiada 3-je dzieci i ich sytuacja materialna nie pozwala wnosić opłat, musi płacić gmina tak bezinteresownie?
~elcia

Napisano: 13 kwie 2012, 16:55

tak są przepisy
~ola

Napisano: 13 kwie 2012, 16:57

możesz mi je podać?
~elcia

Napisano: 15 kwie 2012, 18:37

proszę podaj ja też się z nimi zapoznam
~Staś

Napisano: 25 kwie 2012, 21:46

odpłatność za pobyt , czyli pomoc dla osoby jest opisana w art. 8 ustawy o pomocy społecznej. Majątku nie można zająć, chyba,że to zrobi komornik za długi , a to musi być sądowy , prawomocny nakaz zapłaty !
~iiiii

Napisano: 26 kwie 2012, 11:11

oczywiśnie, że nie można zabrć ani zmusić nikgogo co ma zrobić ze swoim majątkiem .
~jolka

Napisano: 26 kwie 2012, 12:47

Warto zapoznać się z Rozdziałem 2 \"Ustawy o Pomocy Społecznej\", który mówi o Domach pomocy społecznej, w szczególności art. 61, w którym szczegółowo jest opisane kto ponosi odpłatność i w jakiej hierarchii.
~Pisanka

Napisano: 26 kwie 2012, 16:46

Można zwrócić się do sądu o obciążenie hipoteki domu czy działki. Może to zrobić organ, który płaci za DPS, tj. wójt, burmistrz. We wniosku trzeba podać kwotę obciążenia i ja udowodnić np. decyzjami, dołączyć wypis z ksiąg wieczystych (jeśli go dom czy działka posiada) lub najpierw sfinansowaś ich założenie oraz mieć kasę na koszty sądowe.
~e

Napisano: 02 maja 2012, 15:23

nie można zając żadnego majątku!!!
~Marek

Napisano: 02 maja 2012, 16:51

Dlaczego piszesz,ze nie można jak mozna gmina płaci a rodzina bierze majątek dokładnie jak napisała e
~kasia

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x