odpłatność mieszkańców na starych zasadach - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 12 kwie 2012, 13:35

Czy mieszkańcy na starych zasadach z emerytury wpłacają do dps zawsze 70% dochodu czy tylko do kwoty 954 zł - oczywiście chodzi o tych, którzy mają wysokie emerytury.
~???

Napisano: 12 kwie 2012, 17:49

Jeżeli dom ma standard to płacą 70 % dochodu tak jak pozostali mieszkańcy.
~~~lol~

Napisano: 13 kwie 2012, 9:56

j.w.
odsyłam do tematu https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... ategory=28
szczególnie końcówka - jest uzasadnienie z województwa jak to wygląda
~karoll

Napisano: 25 kwie 2012, 10:08

Witam, ja będę właśnie zmieniała decyzję ale jako świeży pracownik prosiłabym jeżeli to nie problem o podstawę prawną jaką podajecie zmieniając decyzje na starych zasadach bez max. 954.
Bardzo proszę o pomoc podaję maila: mania107@op.pl
~Tośka

Napisano: 25 kwie 2012, 16:26

Po rewaloryzacji marcowej decyzję zmieniamy od marca czy od kwietnia - dochód zwiększył się od marca. Ustawa w art. 8 nie odnosi się wprost do przypadku odpłatności za świadczenie, niektórzy zmieniają od kwietnia, ale to chyba ryzykowne DPS- y tracą niemałe pieniądze - co sądzicie ?

~Lorine

Napisano: 08 maja 2012, 11:16

Ja również mam i z tym problem jedni mówią, że od kwietnia ja w dokumentach, które przejęłam mam wszystkie decyzje od marca więc sama nie wiem? Może ktoś nam pomoże rozwiać wątpliwości. Jak zrobię od kwietnia to Dyrektor dps-u mnie na taczce wywiezie.Proszę bardzo o pomoc.
~Tośka

Napisano: 08 maja 2012, 15:53

Witam
Czytam wszystkie opinie ale moim zdaniem to przy ustalaniu odpłatności po raz kolejny czyli w nowym roku kalendarzowym, ważny jest zapis art.60 ust.3 ustawy o pomocy społecznej, a zatem podstawą do zmiany odpłatności w danym roku kalendarzowym jest Zarządzenie Starosty właściwego dla danego domu pomocy społecznej, który to ustala średni miesięczny koszt utrzymania mieszkańca w danym roku i ogłasza w Dzienniku Urzędowym Województwa.Jeżeli Zarządzenie ukazało się w dzienniku np. w lutym odpłatność na nowych zasadach obowiązuje od miesiąca marca i tak analogicznie do pozostałych miesięcy.
Jeżeli masz dokumenty i dochód za miesiąc marzec, to sprawdź koniecznie kiedy ukazało się Zarządzenie Starosty abyś mogła obliczyć odpłatność, bo skąd wiesz ile wynosi średni miesięczny koszt utrzymania mieszkańca w DPS w 2012 r. i kiedy ukazało się Zarządzenie w Dz.U.W.?
~smerfetka

Napisano: 10 maja 2012, 10:41

O.K. tylko, że nam się zmienia sytuacja dochodowa mieszkańca dps-u a nie koszt utrzymania. Koszt z lutego a dochód osoby zmienił się w marcu. Czyli co dwie decyzje jedna z marca bo wzrósł koszt utrzymania a druga od kwietnia bo w marcu zmiana sytuacji dochodowej mieszkańca?
Litości i ratunku niech ktoś podpowie co robić.
~Tośka

Napisano: 10 maja 2012, 23:10

Różnie to gminy praktykują:
1. wydają decyzję na zmianę kosztu a później następną w związku ze zmianą dochodu
2. w jednej decyzji w punktach zmieniają i koszt od... i dochód od..., wszystko dokładnie rozpisane
3. decyzja gdzie tylko podaje się odpłatność mieszkańca bez dopłaty gminy ( w tym roku większość naszych gmin kierujących tak zrobiła)
~~~lol~

Napisano: 11 maja 2012, 9:49

Dobrze rozumiem ale odpłatność na starych zasadach ustala nie gmina tylko PCPR.
~Tośka

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem