Do Elmera - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 14 maja 2014, 13:24

Mam 2 pytania:) Proszę o odpowiedź ;)
1) w decyzji o rozłożeniu na raty nienależnie pobranych świadczeń wstawiłam formułkę, że jeżeli nie będą dokonywane regularne wpłaty rat to zgodnie z art 162 § 2 decyzja ulegac będzie wygaśnięciu i należnośc będzie wymagalna w całości. Pani mi wpłaciła 2 raty i cisza. Jest aktualnie 2 raty do tyłu. Chcę jej zrobić UP a następnie TW. Czy muszę wydać decyzję wygaszającą ??

2)W przypadku podwyższenia kwoty alimentów dzielimy przez rzeczywistą liczbę dni w mies czy zawsze przez 30 ??
gosia88
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 13:27

1. ja bym robił od razu tytuł. decyzji nie ruszasz już;
2. dzielę przez rzeczywistą ilość dni. To nie jest uregulowane
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 13:30

jeżeli regułka brzmi"pod warunkiem dokonywania regularnych wpłat" to wydałaś decyzję z zastzreżeniem dopełnienia okreśłonych czynności i stosujesz art 162 par 2KPA czyli uchylasz decyzję ratalną.
Wygaśnięcie stosujesz gdy decyzja ratalna jest decyzją warunkowa czyli inaczej formułujesz kwestie dokonywania wpłat. Za rada madrego stosuję wyraźny wybieg i piszę wyraźnie"pod warunkiem terminowej wpłaty raty"
Mała rzecz ale jak widac konsekwencje są istotne
Niemniej decyzje rozkładająca na raty albo wygaszasz albo uchylasz i UP wystawiasz do decyzji ustalającej zwrot NP
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 13:32

też kiedyś uchylałem decyzje, aż się jeden taki odwołał.
SKO mnie pouczyło, że takie decyzje wygasają z mocy prawa i nic się nimi nie robi
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 13:39

Elmer ale dokładnie o której decyzji mówisz oraz jaki art.
~Magda~

Napisano: 14 maja 2014, 13:41

o decyzji warunkowej
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 13:46

czyli mam decyzje warunkową - gdzie niedopełnienie spowoduje wygaszenie decyzji - czyli nie robię decyzji gdyż ona wygasa z mocy prawa - a co z art.162 par.1 pkt2 kpa
~Magda~

Napisano: 14 maja 2014, 13:48

"W związku  art. 162  § 2 Kodeksu Postępowania Administracyjnego w przypadku nie zapłacenia którejkolwiek z rat w terminie do końca miesiąca ustalonego w harmonogramie spłat, decyzja ulegać będzie wygaśnięciu, a  cała kwota należności pozostałych do spłaty staje się wymagalna oraz zostaną podjęte czynności zmierzające do przeprowadzenia postępowania egzekucyjnego. "
Ja dałam taki warunek tylko powinno być zamiast wygaśnięcie uchylenie. Czyli Elmer nic byś nie robił z decyzją??
Tylko w art 162 par. 3 jest jednoznacznie określone organ wygaśnięcie lub uchylenie stwierdza na mocy decyzji. I teraz się zamotałam :D Pod jakie SKO podlegasz ??:P
gosia88
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 13:51

Bielsko-Biała.
Na szkoleniach z KPA jakiś dr prawa - nie pamiętam nazwiska, ale nie związany z SKO, potwierdzał wersję mojego SKO.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 14:00

Art. 162 KPA bez względu na jakiekolwiek SKO
1. Wygaśnięcie-decyzja bezprzedmiotowa, wydana z zastrzeżeniem dopełnienia okreśłonego warunku ( warunek niespełniony)
2. uchylenie- decyzja wydana z dopełnieniem okreśłonej czynności ( czynność nie dopełniona)

paragraf 3 artykułu 162
wygasnięcie lub uchylenie decyzji w drodze decyzji

W SKO też czasami niedoczytują do końca, a w Bielsko Białej klimat niezdrowy to może i trochę zaczadzeni sa.
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x