Jestem OWD. Dostałam pismo od OWW o podjęcie dzian do wniosku dołączone jest postępowanie o ustaleniu kuratora dla dłużnika. Co powinnam zrobić? jakie działania podjąc czy wogóle coś podjąć? Prosze
zadzwoń do tego OWW i zapytaj ich na jakiej podstawie masz podjąć działania względem kuratora (dłużnika przecież nie ma na twoim terenie - jak ma kuratora to nie wiedzą gdzie jest)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
dzwoniłam i oni sami nie wiedzieli co mają z tym zrobić i tak zrobili ze nam przysłali wniosek o podjęcie działań. I teraz nie wiem co zrobić.
Czy wysłac do komornika zaputanie czy coś sie zmieniło w związku z zamieszkaniem dłużnika i napisac potem do OWW z informacjią ze nie jest możliwe podjęcie działań.
Odpisz im że nie możesz podejmować działań wobec dłużnika ponieważ nie można ustalić jego miejsca pobytu, nie jest więc także możliwe ustalenie organu właściwego dłużnika alimentacyjnego. A poza tym to obowiązkiem organu właściwego wierzyciela jest ustalenie adresu dłużnika. Dlatego nie próbuj nawet ustalać u komornika adresu bo nie jesteście ani oww ani owd i w związku z tym nie macie z tą sprawą nic wspólnego.