wysłałam dłużnikowi wszczęcie postępowania o zwrot było awizo wysłałam decyzje i wróciła się z dopiskiem ze dłużnik w zakładzie karnym czy traktować to jak doręczone czy nie
Jeżeli wysłałaś jakieś pismo do dłużnika i był w tym piśmie pouczony, że ma o zmianach pobytu informować (KPA) i odebrał to pismo to decyzję masz doręczoną. Jeżeli natomiast nie był pouczony to ja bym decyzję dała jeszcze raz do ZK.
we wszczęciu miałam pouczenie z 41 kpa które było awizowane decyzja wróciła z informacja o zakładzie karnym jak sie zapytałam komornika to odpisała ze siedzi już od listopada 2014
Postanowienie Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 21 grudnia 2006 roku w/s o sygn. akt II GW 5/06 (LEX nr 295017):
„Gdy dana osoba przebywa czasowo, choćby w dłuższym okresie, w pewnej miejscowości, ale dzieje się to wbrew jej woli, w wyniku osadzenia w zakładzie karnym, to w tej sytuacji, jako miejsce zamieszkania, od którego zależy wskazanie właściwego organu, należy wskazać miejsce, w którym strona ma zamiar mieszkać wtedy, gdy ustaną przeszkody w swobodnym wyborze miejsca zamieszkania”.