Gość złożył mi właśnie na SZO na matkę. bedzie miał przyznane ale pojawił się problem ze składką społeczną. a mianowicie w zeszłym roku on starał się o wcześniejszą emeryturę ze względu na warunki szkodliwe. ZUS mu odmówił. mam decyzję ZUSu i mam kapitał początkowy na którym jest 20 lat okresów składkowych i 6 nieskładkowych. Jak mu policzyłam dokumenty które mi przyniósł to wyszło składkowych 23 lata i 9 m-cy. Nie wiem co mam zrobić ze składką bo gość utrzymuje że ma 25 lat pracy. Co w takim przypadku robisz??
ale ty napisalas tylko,ze gosc utrzymuje ze ma 25 lat, a z zus masz dcyzje odmowna i kapital pocztkowy na 20 lat
jesli nie masz pewnosci czy oplacac mu skladke spoleczna to musisz wystapic z wnioskiem do zus czy i jesli tak to jak dlugo masz za niego odprowadzac skladke
BEZPIECZNIE BĘDZIE JEŚLI NAPISZESZ DO ZUS O UDZIELENIE INF. ZA JAKI OKRES BURMISTRZ MA OPŁACAĆ SKŁADKĘ , IŻ MOŻE SIĘ OKAZAĆ ŻE OSOBA DO EMERYTURY MA DOLICZONE TZW. PRACE W GOSPODARSTWIE ROLNYM(OKRES UZUPEŁNIAJĄCY) POZDRAWIAM
ja wystąpię do ZUSu o ustalenie. na dzień dzisiejszy pytam (może źle się wyrażam i mnie nie rozumiecie). Nie mam pewności czy gość ma 25 lat (składkowych i nieskładkowych):
skoro nie mam pewności to:
1) opłacać składkę i wystąpić do Zusu o ustalenie,
2) czy wystąpić do Zusu o ustalenie i nie opłacać składki a po ich informacji ewentualnie wyrównać?
nie wiem jak powinno być prawidłowo bo może okazać się że gość ma jednak te 25 lat bo występował do ZUSU o emeryturę tylko że mu nie przyznali bo nie miał warunków szkodliwych a ma dopiero 62 lata.