Recenzjował Pan kiedyś tekst? proszę zatem spróbować w wolnej chwili, zależy mi na tym, jestem bardzo ciekawa na ile ten tekst będzie dla Pana zrozumiały ( w sensie jako dla czytelnika ), co Pan o tym sądzi ?
( fragment tekstu jest dosłownie odtworzony). Dla mnie dramat. Ciekawe czy się mylę?
Parafia jako społeczność religijna.
"W definicji parafii wymieniliśmy trzy kryteria: wiarę, kult i miłość- jako elemnty jednoczące członków parafii. Który z tych elementów jest istotny i jak każdy z nich charakteryzuje parafianina? Już na pierwszy rzut oka widać, że układ ich zawiera pewną gradację. Co więc decyduje o tym, że przekraczamy próg aktualnej przynależności parafii zamieszkawszy na jej terytorium? Należy analogii szukać niewątpliwie z kościołem. I tu, i tam momentem decydującym jest wiara, tzn. używajac jezyka socjologicznego, wspólnota z resztą parafian ideologia społeczna. Nie musi to być rzecz jasna, aktualne potwierdzenie wszystkich tez dogmatycznych Kościoła, ale musi to być przynajmniej ogólne ich przyjmowanie i świadome niezaprzeczanie żadnej z nich..itd"