do Elmera i innych mądrych głów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 07 kwie 2015, 13:06

wydałam decyzję o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń. Kobieta złożyła odwołanie do Kierownika OPS (wnoszę odwołanie od decyzji kierownika OPS). W odwołaniu napisała że jest w trudnej sytuacji materialnej i życiowej i prosi o częściowe umorzenie i rozłożenie na dogodne raty miesięczne po 50 zł. Pracownik przeprowadził mi wywiad. Powiedzcie proszę czy mam wydać sama decyzję czy jednak to przesłać do SKO?
gosiabb

Napisano: 07 kwie 2015, 13:29

Moim zdaniem to są tu trochę pomieszane pojęcia. Odwołanie powinna złożyć wtedy, gdy nie zgadza się z decyzją, tzn. uważa że nie powinna zwracać tych świadczeń, bo np. decyzja była źle wydana czy coś. Jeżeli zgadza się, że powinna zwrócić, ale nie ma z czego, to składa podanie o umorzenie.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 07 kwie 2015, 13:33

no właśnie, i dlatego nie wiem co z tym zrobić... rozpatrywać u nas czy potraktować jako odwołanie
gosiabb

Napisano: 07 kwie 2015, 13:33

Decyduje treść podania, nie jego tytuł. Niemniej, jeśli strona jest w terminie do złożenia do odwołania wysłałbym do SKO jako odwołanie.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego czy intencją strony jest odwołanie czy prośba o umorzenie/raty to uznaj pismo za odwołanie i wyślij do SKO. SKO podobnie jak Ty z urzędu bada swoją właściwość i jeśli uzna, że nie jest to odwołanie, to przekaże do Ciebie do rozpatrzenia w zakresie umorzenia/rozłożenia na raty.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2015, 13:37

kurcze, zawaliłam tu trochę i czas mi ucieka... złożyła odwołanie 1 kwietnia, jutro najpóźniej powinnam przesłać do SKO... mam wywiad pracownika socjalnego, powinnam ją zapoznać z aktami sprawy i wtedy przesłać do SKO?
i jeszcze w podstawie prawnej zrobiłam babola. najgorzej że zmienił mi się kierownik i nie mam jak podmienic decyzji... co radzicie?
gosiabb

Napisano: 07 kwie 2015, 13:44

Złożone pismo jest niejasne. A ma to duże znaczenie czy to jest odwołanie od decyzji czy prośba o rozłożenie na raty kwoty świadczeń nienależnie pobranych.
Wezwij Panią o doprecyzowanie, czy:
1) wnosi odwołanie od decyzji
2) składa prośbę o rozłożenie na raty.
Ja bym tak na samym początku zrobiła
*Ilona

Napisano: 07 kwie 2015, 13:51

no dokladnie jw. babka ewidentnie nie chce odwolania bo godzi sie na raty po te 50zl i jeszcze prosi o umorzenie czesci, najnormalniej w swiecie bierz za tel. niech babka jeszcze dzis przyjdzie i poprawcie to jej pismo i po sprawie
podziemie

Napisano: 07 kwie 2015, 13:57

dzwoniłam do kobiety. ona powiedziała zebym zrobiła tak żeby było dobrze.
gosiabb

Napisano: 07 kwie 2015, 14:02

zeby bylo dobrze... najlepsze takie odpowiedzi
trzeba bylo jej cos o tym umorzeniu powiedziec zeby podeszla bo to pismo nie jest dobrze skonstruowane jezeli chodzi o umorzenie i dobrze by bylo np. zdanie jakies dopisac co by sie moglo przyczynic do ewntualnej pozytywnej decyzji... nie minela by godzina a juz mialabys sprawe z glowy
zadzwon jeszcze raz i powiedz cos o umorzeniu
Gość

Napisano: 07 kwie 2015, 14:04

tylko że i tak jej nie umorzymy, jedynie rozłożymy na raty
gosiabb

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x