pomyłka urzędu skarbowego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 07 kwie 2015, 12:13

w 2011r. odmówiłam Pani zasiłku rodzinnego, ponieważ zostało przekroczone kryterium dochodowe. dziś ta pani przychodzi z nowym zaświadczenie z z urzędu skarbowego (wystawili nowe, ponieważ tamto było błędne). jak mam formalnie podejść do sprawy? czy ta pani powinna jeszcze raz wniosek wypełnić, czy na podstawie tego starego? jakie art.? czy ktoś miał takie ,,cofanie w czasie'' ?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 07 kwie 2015, 12:16

cos mi sie wydaje ze skarbowka wcale sie nie pomylila tylko baba cos namieszala, zlozyla korekte i sklada na us
PODZIEMIE

Napisano: 07 kwie 2015, 12:39

oni niepotrzebnie zapłacili podatek dochodowy od sprzedaży drewna z lasu , bo są rolnikami i nie musieliby.
fakt faktem, że dzis mogę im przyznać za ten czas, tylko jak ? :)
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 07 kwie 2015, 12:43

Zauważ że to oni się pomylili (a nie ty czy urząd skarbowy).
Obecnie to oni ci mogą złożyć wniosek na okres zasiłkowy 2014/2015, a nie 2011/2012 i tyle.
*Ilona

Napisano: 07 kwie 2015, 12:51

być może, ale zaświadczenie z US niekoniecznie dobre było, skoro dziś US wystawia nowe, z dochodem zerowym.czy w związku z pojawieniem się nowych dowodów w sprawie wznowić postępowanie?
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 07 kwie 2015, 13:35

Wznowienie postępowania.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2015, 14:01

może jakaś jeszcze mała ściąga? artykuł, paragraf itp. :)
na pewno zawiadomienie o wznowieniu postępowania, czy tak?
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 07 kwie 2015, 14:21

Oj nie tak szybko z tym wznowieniem.
Jeżeli teraz oświadczą o dochodach, a za 5 lat przyjdą i powiedzą, że się pomylili też będziecie wznawiać i przyznawać za 5 lat do tyłu.
Rozliczyli się, zaświadczenie pewnie było dobre.
Teraz złożyli korektę do US wraz z pismem wyjaśniającym (bo jak najbardziej można) i jest już inne zaświadczenie US bo też jest inne ich zeznanie.

Mogli wtedy reagować (i nawet się odwoływać) do zaświadczenie było błędne. Mieli na to czas w okresie zas. 2011/2012.
*Ilona

Napisano: 07 kwie 2015, 14:26

*Ilona pisze:Oj nie tak szybko z tym wznowieniem.
Jeżeli teraz oświadczą o dochodach, a za 5 lat przyjdą i powiedzą, że się pomylili też będziecie wznawiać i przyznawać za 5 lat do tyłu.
Rozliczyli się, zaświadczenie pewnie było dobre.
Teraz złożyli korektę do US wraz z pismem wyjaśniającym (bo jak najbardziej można) i jest już inne zaświadczenie US bo też jest inne ich zeznanie.
Nie zgadzam się. Podstawą wydania decyzji odmownej był dochód, który jest precyzyjnie zdefiniowany w ustawie. Jeśli zatem, choćby na skutek błędu strony, organ podatkowy potwierdził, że dochód był wyższy niż był w istocie, to znaczy że wyszły na jaw nowe dowody lub okoliczności nieznane organowi w dniu wydania decyzji i bezwzględnie zachodzi przesłanka wznowienia postępowania. Nie wiem co budzi Twoje wątpliwości, *Ilona.
Mogli wtedy reagować (i nawet się odwoływać) do zaświadczenie było błędne. Mieli na to czas w okresie zas. 2011/2012.
Ze swojej istoty odwołanie służy od decyzji nieostatecznych, a wznowienie dotyczy wzruszenia spraw zakończonych wydaniem decyzji ostatecznej. Podstawą jest nie błędne zaświadczenie o dochodzie, tylko błędnie ustalony dochód rodziny.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2015, 8:57

dzwoniłam do Pani która nas kontroluje co 3 lata i można rzeczywiście wznowić. tylko teraz kwestia formalna. nigdy czegoś takiego nie robiłam. zawiadomienie o wszczęciu, wznowienie i na podstawie starego wniosku decyzja?
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x