do Elmerka :) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 27 lut 2015, 8:26

Taka sytuacja. Strona złożyła wniosek we wrześniu 2014 r. na ZP, w związku z niepełnosprawnością dziecka, ojciec pracował za granicą, wniosek wysłany do ROPS. Do dnia dzisiejszego nie mamy odpowiedzi z ROPS.
Teraz przychodzi ta pani i składa wniosek na ZR (przebywa na urlopie wychowawczym) i mówi, że jest juz po rozprawie rozwodowej, ale nie ma jeszcze wyroku. i teraz co?
1. w składzie rodziny wpisuje męża i jego dochody za 2013 r., które jak twierdzi są utracone , ponieważ już nie pracuje za granicą ( ma donieść dokumenty)
2 ma już nie wpisywać męża?? (raczej nie , bo nie mam wyroku rozwodowego ;) )
3. jak już by w marcu miała ten prawomocny wyrok to zmiana sytuacji rodzinnej i wykreślenie męża ze składu rodziny
4. czy jeżeli nie mam odpowiedzi jeszcze z ROPS-u to czy mogę rozpatrzyć ten wniosek ja. Czy ta odp./ jest potrzebna???
PILNE
sabinka

Napisano: 27 lut 2015, 8:39

nawet jak są po rozwodzie, a ojciec dziecka pracuje za granica to wniosek podlega koordynacji... czyli wysłac do ROPS
Ewelinna

Napisano: 27 lut 2015, 8:46

z tym że już nie pracuje, na dzień złożenia wniosku o ZR
sabinka

Napisano: 27 lut 2015, 8:55

1 tak
2 nie
3 tak
4 - bierzesz oświadczenie, że nie pracuje już za granicą i rozpatrujesz wniosek o ZR (zakładam, że na ZR nie było złożonego wniosku).
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2015, 9:06

Dziękuję za szybką odpowiedź. Na ZR wcześniej nie składała wniosku.
sabinka

Napisano: 09 mar 2015, 13:08

Jeszcze jedno pytanie do tej sprawy. Czy jeżeli małżonek wnioskodawczyni oświadczył , że pracował za granica do 25 lutego (Wniosek złożony 26.02.2015 rf.), to dochód utracam, ale przyznaje zr +dodatki dopiero od marca? z jego dochodami jest przekroczenie kryterium.
sabinka

Napisano: 09 mar 2015, 13:13

tak
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]