KRUS chyba za dużo sobie pozwala - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 26 lut 2015, 16:31

Zadzwoniła dzisiaj do mnie babka z KRUS że jest u niej gościu i pokazuje jej decyzje o przyznaniu prawa do ŚP. I ona jest zbulwersowana, że wróżką nie jest bo nie widzi na decyzji od kiedy ma go wyrejestrowac ze składek bo nie raczyłam w niej podac daty z jką on oświadczył ze zaprzestał prowadzić gospodarstwo. Tłumacze kobicie, ze nie mam obowiązku takiej daty podawać, zreszta on też nie bo ustawa mówi jak ma brzmieć złożone w takim przypadku oświadczenie (tu leci w jej strone cytat). A ta dalej swoje, ze mam natychmiast wysłac jej faksem kopie złożonego przez gościa oswiadczenia bo jako jedyny Ośrodek w powiecie robie im problemy (inne Ośrodki ponoć podają w decyzjach datę z jaką rolnik zaprzestał prowadzenia). Nosz to mo zołza ciścnienie podniosła. Mówie jej że absolutnie nie będę jej nic faxowac, ze niech gościu, skora tam go ma, napisze jej takie oświadczenie jakie sobie życzy. W końcu stwierdziła, ze nie bedzie ze mną dyskutowac bo chyba mnie tu z łapanki wzięli, :lol: skoro nie znam podstawowych przepisów o współdziałniu jednostek i instytucji ( o czym ona gada) Że i tak jej to wyśle bo przyśle mi oficjalne pismo.
Co za babsko,...
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 26 lut 2015, 22:18

Ciekawe co babka z KRUS zrobi, jak gościu oświadczy jej(nawet na piśmie), że oświadczenie złożył w OPS dla potrzeb konkretnej Ustawy przy ubieganiu się o ŚP. A ta Ustawa nie dotyczy KRUS.
mamonka

Napisano: 27 lut 2015, 9:03

Wyrejestruje go, u mnie 7 osob tak załatwili i musieliśmy ich objąć ubezpieczeniem zdrowotnym i społecznym
marta1986

Napisano: 27 lut 2015, 10:17

Niby tak ale rolnik wywalony z krus przez to całe zamieszanie ma jeszcze drogę sądową a tam przypuszczam do krusu go przywrócą
Krzysiek

Napisano: 27 lut 2015, 11:21

Nie sądzę
ewelina 8

Napisano: 27 lut 2015, 14:03

ponoć ZUS ma pierwszeństwo , tak mi powiedziała babka z KRUS
iwonajaa

Napisano: 27 lut 2015, 16:44

Ale nie w tym bolesnym dla krus przypadku patrz ustawa o zdo
Krzysiek

Napisano: 28 lut 2015, 11:16

Dajmy na to, że rolnik/rolniczka ma w KRUS 23 lat ubezpieczenia. KRUS go/ją wyrejestrowuje na podstawie oświadczenia z OPS. Ziemię sprzedał(a) lub wydzierżawił(a), bo wg niektórych musiał(a) tak zrobić. Teraz OPS musi go/ją ubezpieczyć emerytalnie i zdrowotnie.. Ojciec/matka rolnika, będzie żyła na tym padole ileś tam lat. W chwili jego/jej śmierci rolnik będzie miał powiedzmy 70 lat. Okres ubezpieczenia z ZUS nie wlicza się do KRUS. Odwrotnie tak, czyli 1% najniższej emerytury za rok składkowy w KRUS. Pytanie. Ile wyniesie emerytura tego człeka? Czy dostanie najniższą w ZUS to nie jestem pewna, bo nie będzie miał(a) 5 lat składkowych. Pozostaje mu/jej ponowny zakup ziemi/odebranie dzierżawy, praca na roli(przypominam 70 lat) ubezpieczenie ponowne w KRUS na 2 lata, aby dostać w miarę godziwą emeryturę wystarczającą na zakup chleba i coś do jego posmarowania.
Czekam na opinie mądrali z OPS. Opinie rzeczowe, merytoryczne, a nie wywody filozoficzne i ewentualnie podszyte złośliwością.
mamonka

Napisano: 02 mar 2015, 10:29

Gdzie są mędrcy z OPS i nie tylko? Za trudny temat?
Zawiodłam się na Was.
mamonka

Napisano: 02 mar 2015, 12:36

mamonka toć nie wiedziałaś,że te uczone z MOPS potrafią najlepiej uwalic i święty spokój.
xvc

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x