Jak mam wyliczyć dofinansowanie w następującej sytuacji. W momencie złożenia wniosku o dofinansowanie do aparatu wnioskodawca był osobą niepelnoletnia. Teraz jest osobą pełnoletnia i nie wiem jak mam wyliczyć dofinansowanie. Czy traktować ta osobę niepełnosprawna jako dziecko czy dorosły. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji istotny jest wiek w momencie rozpatrywania wniosku.proszę o pomoc
a jakie macie dofinansowanie do aparatów?? inne dla dzieci a inne dla dorosłych?? raczej trzymałbym się tego co na zleceniu i traktował wg dofinansowania z nfz
Tak, mamy różne dofinansowania. Dla osób dorosłych 70 limitu NFZ a dla dzieci 100. I sama szczerze nie wiem jak to rozstrzygnąć. Ze zlecenia wynika, że jest to dziecko, w momencie zlożenia wniosku jako dziecko, a teraz jak są rozoatrywane wnioski to już osoba pełnoletnia. I szczerze to nie wiem czy liczy się moment złożenia czy rozpatrywania wniosku
Mieliśmy taką sytuację w tym roku. Zrobiliśmy w ten sposób, że od stycznie do marca policzyliśmy jak dla dziecka (dajemy 150% do limitu) a od kwietnia jako osobę dorosłą (70% do limitu). Akta sprawy trzymamy jednak w segregatorze dla dzieci bo tka został złożony wniosek.