Dofinansowanie do Mówika w ramach likwidacji barier w komuni - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 maja 2018, 21:20

Witam,
osoba niepełnoprawna, która nie komunikuje się werbalnie złożyła wniosek o dofinansowanie do Mówika. Przyznanie dofinansowania w tym przypadku jest uzasadnione, ale na fakturze proforma załączonej do wniosku jest napisane że oprogramowanie Mowik, który ma być przedmiotem dofinasowania jest wyrobem medycznym. Wiem, że możemy udzielać dofinansowania do wyrobów medycznych tylko wydawanych na zlecenie, a ten wyrób jest bez zlecenia. Czy ktoś z Państwa miał podobny dylemat i poradzi mi co z tym terasz zrobić?
ania22
Stażysta
Od: 23 maja 2018, 21:04
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna osób niepełnopsrawnych

Napisano: 24 maja 2018, 9:16

ale dlaczego napisali ze to sprzęt medyczny??? jaki to sklep napisal tak? my udzielamy dofinansowania do zakupu programu mówik ale oferty mamy ze sklepów komputerowych
daberek
Stażysta
Od: 29 cze 2017, 9:42
Zajmuję się: likwidacja barier,sport, kultura, wtz

Napisano: 24 maja 2018, 9:32

Jest to program logopedyczny i służy do komunikowania się, poproś żeby fakturę proformę wnioskodawca dostarczył z innego sklepu.
Ina7
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 11:27
Zajmuję się: stanowisko do spraw rehabilitacji społecznej - wypłata dofinansowań ze środków PFRON

Napisano: 24 maja 2018, 22:02

Wnioskodawca odmówił mi dostarczenia oferty z innego sklepu, a o to na początku poprosiłam. Chce żeby wniosek został rozpatrzony z tą ofertą, którą złożył. Firma, która tą ofertę cenową przygotowała ma siedzibę w Krakowie i jest nie tylko sprzedawcą Mówika ale i jego "wydawcą" w wersji posko -języcznej. Dowiedziałam się, że długo starali się, aby ten Mówik został wpisany na listę wyrobów medycznych i taki dokument został mi przedstawiony.
ania22
Stażysta

Napisano: 24 maja 2018, 22:05

Z jednej strony mam w dyspozycji dokument potwierdzający, że Mówik jest wyrobem medycznym, z drugiej strony w naszej ocenie służy niewątpliwie do ograniczania barier w komunikowaniu się, a z trzeciej strony ze środków PFRON nie możemy udzielać dofinansowania do wyrobów medycznych wydawanych poza zleceniem. Tylko nie umiem znaleźć na to podstawy prawnej. czy ktoś wie z jakiego przepisu to wynika?
ania22
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x