Do kiedy przyznać karę dla studenta termin ukończenia nauki z zaświadczenia 28 luty 2018 r, czy do tej daty czy do końca roku akademickiego tj. do 31.10.2018? Bo juz nie wiem ...
ale dalej mam watpliwości do kiedy ponieważ w ustawie jest zapis:
art. 4
2)b - do końca roku akademickiego - w którym jest planowane ukończenie nauki zgodnie z oswiadczeniem o którym mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4
a art. 10 w/w ustęp mówi, że w przypadku dzieci powyżej 18 rż - dokument potwierdzający tożsamość oraz zaświadczenie o planowanym terminie ukończenia nauki w danej placówce.
Więc zaświadczenie mam , że kończy 28.02.2018 ale koniec roku akademickiego jest 31.10.2018r?????
Karte przyznaje się do końca roku akademickiego w przypadku studentów... a w przypadku uczniów szkół średnich po 18 roku życia do końca nauki w placówce.... jesli studentowi pisza w zaświadczeniu że ukończy naukę w 26 stycznia 2017 roku to to tej daty przyznajemy.
Przypominam, termin końca roku akademickiemiego zależny jest od zapisu w statucie i regulaminie danej uczelni danego kierunku i specjalizacji.. koniec roku akademickiego dla poszczególnych kierunków regulują wewnętrzne akty prawne uczelni.
Każda uczelnia może inne ustalenia... dlatego piszemy tak jak jest w zaświadczeniu.
W przypadku 18-to latków uczacych się w Szkołach średnich jest jasno zawarte w ustawie o szkolnictwie że koniec roku szkolnego następuje 30.09.. roku natepujacego po rozpoczeciu roku szkolnego.
Ustawa okresla jasno że karta nie może być przyznana dłużej jak do 25 roku życia.... nawet program nie pozwoli przyznać dłużej karty. jak kończy 25 lat nie może być do składu rodziny... wiec niech sie uczy nawet do 30 roku życia a przyznamy mu max do ukończenia 25 roku żucia i ART. 11 ust. 1 pkt 3 !!!!!!!!!:)