cześć, prowadzę od niedawna dodatki mieszkaniowe i nie nie bardzo wiem - czy możecie mi podpowiedzieć do kiedy przyznać dodatek mieszkaniowy jeżeli umowa najmu zawarta jest na mniej niż 6 miesięcy?
Są jak na razie 2 szkoły na ten temat.
Według jednej na 6 miesięcy,
według drugiej do końca terminu umowy.
Ja obstaję za pierwszą i wydaje mi się, że umiem to uzasadnić i że jest wygodniejsza.
Nawet niekoniecznie warunkowa, tzn. niekoniecznie tak wpisywać. Moim zdaniem praktycznie wystarczy uczulić wnioskodawcę co mu grozi, gdy nie doniesie kolejnej umowy. Zarządca zwykle czuwa, a i samemu można zapamiętać (zanotować). W końcu są to pojedyncze przypadki. Warto też zauważyć, że brak pisemnej umowy czy upływ terminu nie jest równoznaczne z brakiem tytułu prawnego
gdzie jest napisane że musi być umowa??
art. 2 ust 5 UODM - osobom zajmującym lokal mieszkalny bez tytułu prawnego. oczekującym na przysługujący lokal zamienny albo socjalny.
Na wniosku nie jest nigdzie napisane że musi dostarczyć umowę
mam obecnie podobny przypadek umowa wnioskodawcy na wynajem mieszkania kończy się w maju myślę że nie przyjmę od tej pani wniosku ALE może ktoś się wypowie PROSZ Ę
Można spróbować odmówić przyznania d.m. i myślę, że ma to sens, wskazując na fakt, iż ustawa mówi o przyznaniu d.m.na 6 miesięcy. Ale nie jest to jednoznaczne i uzależniałabym decyzję od sytuacji tego najemcy, czy zamierza tam dalej mieszkać itp.