do kiedy dodatek? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 25 mar 2015, 15:00

cześć, prowadzę od niedawna dodatki mieszkaniowe i nie nie bardzo wiem - czy możecie mi podpowiedzieć do kiedy przyznać dodatek mieszkaniowy jeżeli umowa najmu zawarta jest na mniej niż 6 miesięcy?
sss

Napisano: 25 mar 2015, 20:52

Są jak na razie 2 szkoły na ten temat.
Według jednej na 6 miesięcy,
według drugiej do końca terminu umowy.
Ja obstaję za pierwszą i wydaje mi się, że umiem to uzasadnić i że jest wygodniejsza.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2015, 8:59

jeśli ta pierwsza opcja, to jak to robisz - decyzja warunkowa, że doniesie nową umową, cz jak inaczej to rozwiązujesz.
sss

Napisano: 26 mar 2015, 21:27

Nawet niekoniecznie warunkowa, tzn. niekoniecznie tak wpisywać. Moim zdaniem praktycznie wystarczy uczulić wnioskodawcę co mu grozi, gdy nie doniesie kolejnej umowy. Zarządca zwykle czuwa, a i samemu można zapamiętać (zanotować). W końcu są to pojedyncze przypadki.
Warto też zauważyć, że brak pisemnej umowy czy upływ terminu nie jest równoznaczne z brakiem tytułu prawnego :!:
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2015, 8:38

dzięki.
sss

Napisano: 27 mar 2015, 11:33

gdzie jest napisane że musi być umowa??
art. 2 ust 5 UODM - osobom zajmującym lokal mieszkalny bez tytułu prawnego. oczekującym na przysługujący lokal zamienny albo socjalny.
Na wniosku nie jest nigdzie napisane że musi dostarczyć umowę
DM1

Napisano: 30 mar 2015, 12:35

mam obecnie podobny przypadek umowa wnioskodawcy na wynajem mieszkania kończy się w maju myślę że nie przyjmę od tej pani wniosku ALE może ktoś się wypowie PROSZ :mrgreen: Ę
Krystyna61

Napisano: 30 mar 2015, 13:53

Można spróbować odmówić przyznania d.m. i myślę, że ma to sens, wskazując na fakt, iż ustawa mówi o przyznaniu d.m.na 6 miesięcy. Ale nie jest to jednoznaczne i uzależniałabym decyzję od sytuacji tego najemcy, czy zamierza tam dalej mieszkać itp.
Sabinka

Napisano: 30 mar 2015, 20:58

No, moje drogie, w tym to już przeginacie i to mocno. W szczególności z góry pozbawiacie wnioskodawców ustawowych praw i to do jakiegokolwiek dodatku.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x